Trwa ładowanie...
d1eup74
06-07-2017 10:51

Tymiankowy kurczak pieczony z warzywami

Przepis

Aromatyczny cytrynowo-tymiankowy kurczak z sezonowymi warzywami to pyszna propozycja na rodzinny obiad. Z zewnątrz jest złocisty i chrupiący, a w środku soczysty. Przygotowanie go nie sprawi nikomu żadnego problemu. Poradzą sobie nawet mniej wytrawni kucharze.

d1eup74
3.7
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • kurczak w całości (ok. 1,5-2 kg),
  • cebula,
  • cukinia,
  • 3 gałązki pomidorków koktajlowych,
  • 200 g pieczarek,
  • cytryna,
  • 5 ząbków czosnku,
  • łyżka suszonego tymianku,
  • łyżka suszonego oregano,
  • pęczek świeżego tymianku,
  • sól, pieprz,
  • olej.
Przepis

Kurczaka oczyść, umyj na zewnątrz i w środku. Natrzyj solą, pieprzem, roztartym czosnkiem, tymiankiem i oregano. Do środka włóż pokrojoną cytrynę i świeży tymianek. Warzywa opłucz. Cukinię pokrój w plastry. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj olejem. Poukładaj warzywa. Na warzywach połóż kurczaka. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 2,5 godziny. Co jakiś czas polewaj mięso wytapiającym się tłuszczem. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca, a mięso soczyste.

Polecamy przepis na sałatkę z kurczakiem:

Tymiankowy kurczak pieczony z warzywami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1eup74
d1eup74
d1eup74
d1eup74
Więcej tematów
d1eup74