wp

Tort tęczowy - Przepis

Trwa ładowanie...
Tort tęczowy
Podziel się
Składniki
  • Biszkopt :
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy ( 6 g )
  • 3/4 szk cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka kisielu cytrynowego
  • 1 łyżka kisielu truskawkowego
  • 1 łyżka kisielu pomarańczowego
  • Masa ;
  • 700 ml śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy ( 16 g )
  • 3/4 szk kolorowej posypki do ciast
  • Dodatkowo :
  • 250 ml dżemu z czarnej porzeczki
  • perełki cukrowe
  • posypka biało czerwona do ciast
Przepis

Białka oddzielić od żółtek.
Ubić je z cukrem i cukrem waniliowym.
Gdy piana będzie ubita dodać żółtka i dalej ubijać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i rozsypać do trzech miseczek.
Do każdej porcji dodać po łyżce kisielu i wymieszać.
Masę jajeczną również podzielić na trzy części.
Do każdej dodać mąkę i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryną 9 ale tylko dno, bo biszkopt równiej wyrasta ).
Na spód wylać masę z kisielem pomarańczowym, następnie truskawkową i na koniec cytrynową.
Wyrównać powierzchnię.
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec biszkopt 40 minut.
Po upieczeniu okroić boki, wyjąć biszkopt i ostudzić na ściereczce lub kratce.
Zimny biszkopt przekroić na trzy placki.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym.
Gdy będzie ubita, wsypać kolorową posypkę i delikatnie wymieszać.
Pierwszy krążek posmarować dżemem, wyłożyć część masy śmietanowej.
Nałożyć drugi krążek, ponownie wyłożyć masę i zakryć trzecim plackiem.
Boki i górę tortu posmarować masą, boki udekorować widelcem lub zostawić gładkie.
Resztą masy udekorować wierzch tortu. Na koniec wzór na torcie zaznaczyć posypką biało czerwoną i posypać perełkami cukrowymi

Przepis dodał użytkownik zewaewa

wp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
wp
wp