Trwa ładowanie...
d3th1tz
27-07-2017 09:44

Torcik śmietanowy z owocami

Przepis

Pyszny, lekki torcik z delikatnym kremem i sezonowymi owocami. Będzie ozdobą każdego stołu na rodzinnym przyjęciu.

d3th1tz
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
WP
Źródło: WP
Składniki

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • szczypta soli.

Krem:

  • 500 ml kremówki,
  • 120 g serka mascarpone,
  • cukier puder do smaku według uznania,
  • 4 plastry ananasa z puszki.

Dodatkowo:

  • owoce do dekoracji,
  • przezroczysta galaretka,
  • zalewa z ananasa,
  • 1 łyżka wódki.
Przepis

Zacznij od przygotowania biszkoptu. Upewnij się, że trzepaki oraz miska, w której będziesz ubijać jajka, są idealnie czyste, odtłuszczone i suche. Całe jajka wbij do miski, wsyp cukier i szczyptę soli. Ubijaj na wysokich obrotach, aż masa będzie puszysta, biała i kremowa. Stopniowo dodawaj do masy przesianą mąkę i delikatnie mieszaj szpatułką, by składniki dokładnie się połączyły. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika, bo biszkopt opadnie.

Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, dodaj mascarpone, cukier puder do smaku i wymieszaj. Plastry ananasa pokrój w drobną kostkę i dodaj do kremu. Biszkopt podziel na 3 blaty. Każdy płat ciasta nasącz ponczem przygotowanym z zalewy z ananasa i wódki. Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, użyj jednak mniej wody. Przełóż biszkopt kremem. Kremem posmaruj także boki wierzch. Na górze ułóż ulubione owoce i zalej je tężejącą galaretką. Przed podaniem schłodź w lodówce.

Polecamy wideo: Babeczki z owocami według przepisu z 1895 roku

Torcik śmietanowy z owocami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3th1tz
d3th1tz
d3th1tz
d3th1tz
Więcej tematów
d3th1tz