Torcik dla MAMY
- BISZKOPT
- 2 jaja
- 8 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 10 dag mąki
- KREM
- 5 łyżek żelatyny
- 4 żółtka
- 10 dag cukru
- 1 czerwony barwnik spożywczy
- 6 łyżek soku z cytryny
- 2 białka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 150 ml czerwonego szampana
- 20 dag kremówki
- 5 dag marcepanu
- 18 dag cukru pudru
Ze składników zagnieść ciasto biszkoptowe.Formę serce wyłożyć pergaminem,napełnić ciastem i piec 20 min w temp 175 stopni C.wyjąć z formy przekroić na dwa placki,dolny włożyć do formy.Żółtka utrzeć z cukrem.Dodać odrobinę barwnika,3 łyżki soku z cytryny i otartą skórkę z cytryny.Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z szampanem,połączyć z żółtkami schładzać 10 min.Tężejący krem wymieszać z pianą z białek i ubitą śmietaną,posmarować biszkopt,przykryć drugim plackiem.Schłodzić 5 godzin.Marcepan zagnieść z 3 dag cukru pudru,zabarwić.Wciąć serce,przykryć tort.Resztę pudru utrzeć z sokiem z cytryny,zabarwić,posmarować tort,ozdobić.
CZAS przygotowania 1 i 1/2 godziny
Przepis dodał użytkownik annwol25
Podziel się opinią
Komentarze