Tofu panierowane w sezamie

Obraz

Składniki

  • 2 opakowania tofu naturalnego Polsoja
  • 10 dag sezamu białego
  • 5 dag sezamu czarnego
  • olej do smażenia
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek świeżej papryczki chilli lub 1/3 łyżeczki sproszkowanej
  • 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka

Przepis

Tofu odsączyć na papierowym ręczniku, a następnie pokroić w kostkę i delikatnie ponakłuwać widelcem.Rozdrobniony imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, cukier trzcinowy, chilli, ocet ryżowy/sok z limonki, olej sezamowy i mąkę ziemniaczaną wymieszać, a następnie dodać tofu i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Całość odstawić na ok. godzinę (lub dłużej) do lodówki (całość trzeba od czasu do czasu delikatnie wymieszać).Przygotować dwie miseczki – do jednej wbić jajka i rozkłócić je widelcem, a w drugiej wymieszać czarny sezam z białym. Kostki tofu zanurzać w jajku, panierować w sezamie, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości