Tarta z czekoladą i gruszkami w czerwonym winie

Obraz

Składniki

  • CIASTO:
    • 200 g mąki
    • 40 g cukru pudru
    • 150 g masła
    • 30 g kakao
    • 2 żółtka
    • GRUSZKI:
    • 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    • 100 g cukru
    • 1 laska wanilii
    • 4 gruszki
    • 150 g gorzkiej czekolady
    • 200 ml kremówki 36%
    • 50 ml rumu
    • 2 jajka

Przepis

Ciasto: wszystkie suche składniki przekładamy do miksera i łączymy z masłem. Mieszamy za pomocą widelca ucierając o ścianki i otrzymamy kruszonkę. Po dodaniu żółtka ucieramy wszystko końcówkami z hakami i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wykładamy do lodówki na 15-20 minut. Po tym czasie, rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru i nawijamy na wałek. Przenosimy je do tortownicy (średnica 20 cm) posmarowanej masłem. Musimy dociskać placek, aby usunąć powietrze z dna. Jeśli ciasta będzie za dużo na brzegach to powinniśmy zabrać je widelcem i zrobić nim dziurki na cieście. Ciasto wkładamy na 10 minut do zamrażarki. Potem przykrywamy formę folią aluminiową i obciążamy ją grochem fasolą lub specjalnymi kulkami. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Następnie usuwamy folię i obciążniki i pieczemy dalej przez 10 minut. Studzimy.

Przepis

Obrane gruszki kroimy na 8 części i wykrajamy gniazda nasienne. W rondlu rozpuszczamy wino, cukier oraz wanilię i czekamy do wrzenia. Dodajemy gruszki, skręcamy płomień i gotujemy przez 20 minut. Wyjmujemy na talerz i studzimy.

Przepis

Polewa: w rondelku łączymy czekoladę oraz kremówkę i podgrzewamy aż rozpuści się nam czekolada. Studzimy. Dodajemy jajka oraz rum i mieszamy. Wylewamy to do naczynia żaroodpornego i podgrzewamy przez 15-20 minut w temperaturze 150 stopni. Studzimy. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wcześniej przyrządzony spód. Na wierzchu układamy gruszki według uznania i polewamy syropem z owoców. Smacznego!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯