Trwa ładowanie...
d332qlx
21-05-2021 09:23

Ta rolada to prawdziwy hit! Karkówka, pieczarki i ser

Przepis

To będzie najlepsza karkówka, jaką jedliście. Soczyste i dobrze doprawione mięso z pieczarkowym farszem. Do tego pieczone ziemniaczki.

d332qlx
4.5
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4-6

123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Składniki marynaty:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • pokruszony liść laurowy
  • 8-10 ziarenek kolendry
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 ziarnka pieprzu czarnego
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej

Rolada:

  • 1,5 kg karkówki
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 30 dag sera żółtego
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 20 dag pieczarek

Dodatkowo:

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 litra bulionu
  • przyprawa do ziemniaków
  • przyprawa do karkówki
Przepis
  • Karkówkę nacinać tak aby utworzył się duży płat mięsa. Natrzeć marynatą do mięs i pozostawić na noc w lodówce.
  • Na rozłożony płat mięsa nałożyć plastry boczku i sera żółtego. Na to ułożyć pokrojone ogórki kiszone i pieczarki, a także cebulę pokrojoną w talarki.
  • Wszystko oprószyć przyprawą do karkówki.
  • Mięso z farszem zwinąć ciasno w rulon. Zrolowane mięso związać nicią. Ułożyć na brytfannie, obłożyć ziemniakami pokrojonymi w ćwiartki.
  • Ziemniaki oprószyć przyprawą do ziemniaków lub ziołami prowansalskimi.
  • Całość zalać bulionem. Wstawić do gorącego piekarnika na około 1,5 godziny.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ta rolada to prawdziwy hit! Karkówka, pieczarki i ser
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d332qlx
d332qlx
d332qlx
d332qlx
Więcej tematów
d332qlx