Trwa ładowanie...

Ta kawa nie należy do najzdrowszych. Czym grozi jej regularne picie?

Jeśli często sięgacie po taką kawę, lepiej z niej zrezygnować albo przynajmniej mocno ją ograniczyć. O jakiej kawie mowa?

Czarna kawaCzarna kawaŹródło: Adobe Stock, fot: Alan Godwin
d3a49j1

Dania instant, czyli takie, które gotowe są chwilę po zalaniu wodą, od lat cieszą się sporą popularnością, zwłaszcza wśród studentów i osób bardzo zapracowanych. Kawa, zupki czy owsianki, to tylko niektóre z dostępnych na rynku produktów instant. Nawet ci z nas, którzy stronią od chemicznych zupek chińskich, sięgają czasem po rozpuszczalną kawę, ale skąd ta kawa wzięła się w ogóle na naszych półkach?

Kawa rozpuszczalna – historia w pigułce

Pierwsze warianty kawy rozpuszczalnej przygotowano w Wielkiej Brytanii już w drugiej połowie XVIII wieku, a niecały wiek później po drugiej stronie oceanu, Amerykańscy żołnierze zaparzali już kawę instant w postaci pasty.

Dopiero w 1901 roku, Satori Kato, Amerykański chemik japońskiego pochodzenia wynalazł i opatentował metodę produkcji kawy instant. Kawa ta zyskała na popularności podczas I Wojny Światowej, głównie za sprawą żołnierzy, którzy cenili ją za łatwość przygotowania w trudnych warunkach bojowych.

d3a49j1

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielona kawa na odchudzanie. Wystarczy jedna filiżanka przed posiłkiem

Obecnie na polskim rynku dostępne są różne kawy instant, w tym również kawa 3w1 - zawierająca kawę rozpuszczalną, cukier i mleko. To właśnie spożycie takiej kawy może być dla nas najbardziej szkodliwe.

Czemu kawa 3w1 może nam szkodzić?

Kawa 3w1, oprócz podstawowych składników, zawiera również niezdrowe dodatki, takie jak emulgatory, tłuszcz palmowy i syrop glukozowo-fruktozowy. Do tego typu kaw dodaje się zazwyczaj bardzo dużo cukru – często jest go w składzie więcej niż samej kawy – dlatego też w nadmiarze, spożycie takiej kawy może prowadzić do rozwoju niektórych chorób cywilizacyjnych. Także ze względu na zawartość cukru, kawy tej nie powinny pić osoby chore na cukrzyce.

d3a49j1

Spożywanie utwardzonego oleju palmowego może z kolei prowadzić do podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi, co po dłuższym czasie może skończyć się nawet miażdżycą. Dlatego, mimo wątpliwych walorów smakowych, znacznie lepiej wypić zwykłą kawę rozpuszczalną niż kawę 3w1, która ma wiele szkodliwych dodatków.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3a49j1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3a49j1
Więcej tematów