Szaszłyki drobiowe z rusztu

Szaszłyki to obowiązkowa propozycja na grilla. Do przygotowania szaszłyków niezbędne będą drewniane lub bambusowe patyczki. Łapcie przepis Ewy Wachowicz na smakowite szaszłyki z kurczaka.

Szaszłyki drobiowe z rusztuSzaszłyki drobiowe z rusztu
Ewa Wachowicz

Składniki

  • 50 dag piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • garść liści kolendry
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego

Dodatkowo:

  • kilkanaście młodych cebulek
  • kawałek parzonego boczku
  • drewniane patyczki do szaszłyków

Mięso zmielić, włożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i bułkę tartą. Wrzucić posiekaną kolendrę, przyprawić solą i pieprzem. Wlać trochę soku z cytryny.

  • Cebulę drobno posiekać, usmażyć na złoty kolor i dodać do miski z mięsem.
  • Wyrobić na spójną masę i utoczyć kulki wielkości orzecha włoskiego. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
  • Patyczki namoczyć w wodzie.
  • Zrobić szaszłyki – na każdy patyczek nabić cebulkę, plaster boczku, mięsną kulkę, boczek, mięsną kulkę, ponownie boczek i znowu cebulkę.
  • Upiec na ruszcie.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja