Trwa ładowanie...
Informacja prasowa: E.Wedel

Świąteczne wypieki z E.Wedel. Odkryj przepis na czekoladową babkę wielkanocną

W tym roku E.Wedel świętuję słodki jubileusz – 170. urodziny. Z tej okazji, marka przygotowała wyjątkowe przepisy na czekoladowe desery inspirowane książką kulinarną z lat 30. ubiegłego wieku - E.K. „Wedlowska czekolada: 33 przepisy”. Poznaj tradycyjne receptury w nowym wydaniu i zaskocz bliskich świątecznymi wypiekami z Wedlem.
Share
Świąteczne wypieki z E.Wedel.
Świąteczne wypieki z E.Wedel.Źródło: Materiały prasowe
d4fmivm

W tym roku E.Wedel świętuję słodki jubileusz – 170. urodziny. Z tej okazji, marka przygotowała wyjątkowe przepisy na czekoladowe desery inspirowane książką kulinarną z lat 30. ubiegłego wieku - E.K. „Wedlowska czekolada: 33 przepisy”. Poznaj tradycyjne receptury w nowym wydaniu i zaskocz bliskich świątecznymi wypiekami z Wedlem.

Przepis - Dwukolorowa babka z polewą kakaową

SKŁADNIKI:

● 250 g miękkiego masła

d4fmivm

● 275 g cukru

● 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii

● 3 jajka

● 340 g mąki pszennej

d4fmivm

● 1 łyżeczka proszku do pieczenia

● 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

● 180 ml mleka

Produkty E.Wedel:

● 4 i 1/2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany

d4fmivm

● 50 g Czekolady Białej

● 50 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50%

Lukier:

● 300 g cukru pudru

d4fmivm

● 4 łyżki wrzącej wody

Produkty E.Wedel:

● 40 g Kakao Ciemnego z Ghany

Smacznego! Przepis na sałatkę z wędzonym łososiem i ryżem basmati

PRZYGOTWANIE:

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.

d4fmivm

2. Masło, cukier i wanilię przełóż do dużej miski i ubij na puszystą masę.

3. Ciągle ubijając, dodawaj po jednym jajku, a następnie zmniejsz obroty miksera do minimum.

4. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, mleko i dokładnie wymieszaj.

5. Masę podziel na pół. Do jednej porcji dodaj kakao, drobno pokrojoną czekoladę gorzką i wymieszaj.

d4fmivm

6. Do drugiej, jasnej porcji ciasta, dodaj drobno pokrojoną czekoladę białą i delikatnie wymieszaj.

7. Wysmaruj masłem i wysyp mąką foremkę na babkę.

8. Do przygotowanej foremki wkładaj na przemian po łyżce ciemnej i jasnej masy, a na koniec zamieszaj nożem tak, aby kolory tylko lekko się przemieszały – uzyskując marmurkowy efekt.

9. Piecz 45 minut lub do momentu aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika, wystudź na kratce.

10. Cukier puder i kakao przełóż do miski, dodawaj stopniowo około 4 łyżki wrzącej wody i drewnianą łyżką utrzyj na gładki lukier. Polej nim całkowicie wystudzone ciasto.

Warto wiedzieć!

Zamiast Czekolady Białej i Lekko Gorzkiej 50% możesz użyć Czekotubek. Jeżeli użyjesz Czekotubek: do ciemnego ciasta dodaj Czekotubkę Karmelową bądź Czekoladową, a do jasnego ciasta Czekotubkę Mleczną.

Informacja prasowa: E.Wedel

d4fmivm

Podziel się opinią

Share
d4fmivm
d4fmivm
Więcej tematów