Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy. Pasuje do wszystkiego

Ta bardzo prosta surówka wykonana jest ze składników, które są łatwo dostępne, a przy odpowiedniej modyfikacji – będzie pasować niemal do każdego dania. Jest przepyszna i zdrowa, a jej smak niebanalny.

Surówka z kapusty i kukurydzySurówka z kapusty i kukurydzy
Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 mała główka kapusty pekińskiej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 0,5 pora (białej i jasnozielonej części)
  • 2 marchewki
  • 1 małe, kwaśne jabłko
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • przyprawy: sól i pieprz

Przepis

  • Kapustę oraz pora umyć i przekroić wzdłuż na pół. Marchew obrać, a kukurydzę osączyć na sicie.
  • Kapustę pokroić bardzo drobno za pomocą noża lub zetrzeć na mandolinie. Zieloną część można pokroić nieco grubiej.
  • Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, podobnie jak jabłko ze skórką, a pora posiekać na półplasterki.
  • Dodać do miski wszystkie składniki wraz z kukurydzą.
  • Surówkę posolić dość obficie i dodać pieprz. Wymieszać i odstawić.
  • Przygotować sos: jogurt, majonez, musztardę i sok z cytryny wymieszać w osobnym naczyniu za pomocą trzepaczki do połączenia składników.
  • Sos dodać do miski z surówką i wymieszać dokładnie. Odstawić do lodówki, by smaki się przegryzły.

Przepis

Surówkę można modyfikować, dodając do niej ogórki kiszone lub konserwowe, seler konserwowy czy natkę pietruszki lub koperek. Może być doskonałą bazą do imprezowych sałatek z serem żółtym, szynką konserwową czy paluszkami surimi.
W wersji fit sos majonezowy można zastąpić dressingiem na bazie oliwy z oliwek i musztardy.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja