Spaghetti z rozgrzewającym sosem pomidorowym
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 400g Makaron Spaghetti nr 4
- 2 puszki całych pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 30 ml whisky
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 małe chili
- Sól, pieprz
- Listki bazylii
- Oliwa z oliwek
- Parmezan
Makaron gotujemy: twardość al dente przez 7 minut, normale przez 10 minut. Cebule i czosnek siekamy na drobną kostkę i przesmażamy na 3 łyżkach oliwy z oliwek aż cebula i czosnek się zarumieni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier, przesmażamy aż całość się skarmelizuje. Dodajemy pomidory z puszki i whisky, ocet balsamiczny oraz posiekane chili. Całość dusimy aż lekko zgęstnieje a pomidory się rozpadną, ok. 5 min. Doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu.Tak przygotowany sos łączymy z makaronem. Dzięki wyborowi makaronu Lubella produkowanego z wysokiej jakości pszenicy, wszystkie składniki będą miały idealną konsystencję. Danie posypujemy bazylią oraz parmezanem do smaku.
Przepis dodał użytkownik synertime
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze