Sos ze świeżych grzybów leśnych - Przepis

Trwa ładowanie...
Sos ze świeżych grzybów leśnych
Podziel się
Składniki
    • 1 kg świeżych grzybów (użyłam podgrzybków i koźlaków, ale może być inna mieszanka)
    • 1-2 cebule
    • 2 łyżki masła
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka mąki
    • ew. 0,5 szkl. śmietany
    • do smaku: sól, pieprz mielony, tymianek świeży lub suszony
Przepis

Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać szybko i osuszyć. Pokroić w półplasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. W rondlu rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby a gdy puszczą sok wrzucić czosnek, dusić ok. 10-15 min. aż grzyby zmiękną. Mąkę rozmieszać ze śmietaną albo taką samą ilością wody, wlać do grzybów, zagotować. Przyprawić. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolać wody albo wywary z jarzyn. Podawać do mięs, kaszy, klusek, ziemniaków?

Przepis dodał użytkownik pyza-izeczka

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne