Smażony ryż z jajkiem i szynką. Szybko i smacznie

Ten przepis to prosty sposób na wykorzystanie ryżu z poprzedniego dnia, ale i różnych resztek. Ja tym razem postawiłam na to, co miałam w lodówce – szynkę, mrożony groszek i jajka. W mniej niż 15 minut mamy gotowy pożywny i smaczny posiłek. W sam raz do pudełka.

Smażony ryż z jajkiem i szynką. Szybko i smacznieSmażony ryż z jajkiem i szynką. Szybko i smacznie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1,5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g dobrej jakościowo szynki
  • 3 jajka
  • 70 g mrożonego groszku
  • Szczypior z dwóch dymek
  • 2–3 łyżki japońskiego sosu sojowego
  • Sól
  • Olej do smażenia

Przepis

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Groszek umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzątkiem. Dymkę drobno siekamy. Jajka roztrzepujemy z łyżką wody i szczyptą soli.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 4–5 minut. Dodajemy szynkę, smażymy przez 2 minuty. Wylewamy jajka, smażymy, mieszając jajka drewnianymi pałeczkami, do powstania drobnej jajecznicy. Dokładamy ryż i odcedzony groszek. Mieszamy. Wlewamy sos sojowy, ponownie mieszamy i smażymy przez około 2–3 minuty. Po ostudzeniu potrawę przekładamy do bento i posypujemy posiekaną posiekanym szczypiorem. Jemy na zimno lub na ciepło po podgrzaniu w mikrofalówce.
Przechowywanie: W pojemniku z uszczelką w lodówce do 2 dni.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja