Śledzie z rodzynkami w sosie pomidorowym

Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego warto już teraz zacząć planować menu na spotkania w rodzinnym gronie. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć śledzi. Proponujemy wam przepis na pyszne śledzie z rodzynkami w sosie pomidorowym.

Śledzie z rodzynkami w sosie pomidorowymŚledzie z rodzynkami w sosie pomidorowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 7 filetów śledziowych a'la matias
  • 250 g rodzynek sułtańskich
  • 2 średnie cebule
  • sok z połowy cytryny
  • 1 szklanka ketchupu pikantnego lub łagodnego (dobrej jakości)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego (dobrej jakości)
  • sól, gałka muszkatołowa do smaku

Marynata:

  • 1 l wody
  • 4 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 4 kulki pieprzu
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 średnie cebule obrane i pokrojone w półplasterki

Przepis

  • Składniki marynaty zagotowujemy w garnku,studzimy. Do marynaty wrzucamy filety śledziowe,odkładamy garnek w chłodne miejsce na 24 godz.
  • Po czasie filety śledziowe wyjmujemy z marynaty, odsączamy, kroimy ukośnie w trzy centymetrowe dzwonki.
  • Cebulę obieramy pokroić w cienkie plastry.
  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, lekko podsmażamy, dodajemy odsączone rodzynki, delikatnie solimy, studzimy.
  • W misce mieszamy ketchup z olejem, dodajemy ostudzoną cebulę, sok z cytryny, doprawiamy do smaku. Do sosu dodajemy pokrojone filety śledziowe, wszystko razem mieszamy (najlepiej odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny, aby filety przeszły sosem).
  • Śledzie wykładamy na półmiskach, dekorujemy plastrami cytryny. Podajemy z białym pieczywem.
  • Śledziki doskonale nadają się jako przekąska na przyjęcia okolicznościowe.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości