Śledzie w śmietanie z jabłkami
Po węgiersku, japońsku, po kaszubsku czy też pod pierzynką. Każda gospodyni ma sprawdzony przepis na śledzie. Mięso ryby jest delikatne, dlatego pasuje do wielu dodatków. na wigilijną kolację prponujemy śledzia w śmietanie.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 4-5 płatów śledziowych
- 1 cebula szklanka śmietany
- 2-3 jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
Przepis
- Płaty pokroić, cebulę obrać i pokroić w krążki, przelać wrzątkiem na sitku.
- Odcedzić i ułożyć na śledziach.
- Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce, pokropić sokiem cytrynowym.
- Ułożyć na cebuli i polać śmietaną wymieszaną z solą i pieprzem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl