Sernik z masą krówkową
- 1/2 kostki margaryny
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 5 dkg orzechów włoskich
- posypka czekoladowa
- tłuszcz i maka do wysypania formy
- Na masę:
- 3/4 kg białego sera półtłustego
- szklanka cukru pudru
- 5 jajek
- szklanka mleka
- olejek śmietankowy
- 30 dkg krówek
Margarynę rozpuścić, wystudzić. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i kakao wymieszać. Dodać letnią margarynę, zagnieść.
Tortownicę natłuścić, posypać mąką. Ciastem wyłożyć dno tortownicy, lekko ugnieść.
Krówki rozpuścić z dodatkiem kilku łyżek mleka. Biały ser zemleć.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Dodać zmielony ser oraz kilka kropli olejku śmietankowego.Wymieszać.
Dodać pozostałe mleko i połowę ciepłej masy krówkowej. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i wyłożyć na ciasto.
Sernik piec około godziny w temp. 180 st.
Wyjąć z piekarnika.
Wierzch polać resztą masy krówkowej, udekorować orzechami.
Przepis dodał użytkownik mirpot7
Podziel się opinią
Komentarze