Trwa ładowanie...
d1x4ob6
28-07-2019 13:37

Sernik z jogurtów greckich. Lżejszy od tradycyjnego, ale równie pyszny

Przepis

Sernik bez sera? Tak, to możliwe. Twaróg z powodzeniem możemy zastąpić jogurtami greckimi. Ciasto stanie się nieco lżejsze i mniej kaloryczne, jednak zapewniamy, że nie straci nic na smaku. Przekonajcie się sami.

d1x4ob6
3.7
(88 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 plaster margaryny (ok. 1 cm)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jogurtowa:

  • 2 duże jogurty greckie (800 g)
  • 2 budynie w proszku
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis
  • Ciasto: ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wylepiamy nim blachę (25x35cm) posmarowaną margaryną i oprószoną, np. manną. Można podpiec 10-15 minut.
  • Masa jogurtowa: białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z jogurtami na delikatny puch, następnie stopniowo dodajemy budyń w proszku oraz proszek do pieczenia.
  • W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubite białka należy delikatnie łyżką wmieszać do masy jogurtowej.
  • Masę wylewamy na blachę i pieczemy w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez ok. 50-60 minut.

Przepis dodał użytkownik Izaa

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sernik z jogurtów greckich. Lżejszy od tradycyjnego, ale równie pyszny
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1x4ob6
d1x4ob6
d1x4ob6
d1x4ob6
Więcej tematów
d1x4ob6