wp

Sernik krakowski Pierre’a Herme - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.cukrowawrozka.pl
Podziel się

Delikatny, ale nie zbyt puszysty. Lekko wilgotny. O idealnie wyważonej słodkości. Taki, jaki powinien być tradycyjny sernik. Propozycja prosto z bloga "Cukrowa wróżka" smakuje wyjątkowo.

Składniki

Spód:

  • 250 g mąki
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 125 g masła
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 8 jajek
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 żółtko, roztrzepane
  • lukier ( z 1 szklanki cukru pudru z kilkoma łyżkami wody)
Przepis

Ze składników na spód szybko zagniatamy ciasto. Można pomóc sobie mikserem. Ważne, żeby nie wyrabiać go zbyt długo. Gotowe zawijamy w folię i odstawiamy na 30-40 minut do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę (ok. 25×30 cm). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w 180 stopniach C.

wp

W tym czasie przygotowujemy masę serową: masło ucieramy z 200 g cukru pudru i wanilią. Dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce twarogu. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając pozostały cukier puder. Pianę delikatnie, ale dokładnie trzeba wmieszać w masę żółtkową. Najlepiej posłużyć się dużą szpatułką albo drewnianą łyżką. Gotową masę wylewamy na spód. Układamy na wierzchu kratkę wyciętą z reszty ciasta. Sernik pieczemy ok. 50-60 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i tak pozwalamy ciastu ostygnąć. Gotowe lukrujemy.
Zobacz także: Blondies z masłem orzechowym i Michałkami

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
wp
wp