Sernik gotowany z bakaliami. Klasyk minionej epoki

Dziś mało kto przygotowuje na deser gotowany sernik. A szkoda, bo jest naprawdę pyszny. Przepis pamięta czasy minionej epoki. Gotowany sernik nie jest puszysty i lekki jak pieczony, jednak mimo to smakuje wyśmienicie. Jest słodki i napakowany bakaliami. Przepis przypomina autorka bloga "Królestwo Garów.

Sernik gotowany z bakaliamiSernik gotowany z bakaliami
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 4 jajka
  • 60 g masła
  • 350 g cukru pudru
  • cukier waniliowy lub wanilia
  • 1 kg białego sera
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 50 ml mleka
  • 500 g bakalii (rodzynki, suszona żurawina, suszone śliwki, morele, figi)

Przepis

  • Bakalie sparzyć i pokroić.
  • Masło ubić na śmietanę, następnie dalej ubijając dodawać cukier i żółtka.
  • Następnie ucierając dodawać stopniowo ser i cukier waniliowy.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
  • Przełożyć masę do garnka i mieszając, podgrzewać na małym ogniu do zagotowania.
  • Gdy się zagotuje, zdjąć z ognia i ciągle mieszając wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną.
  • Postawić na ogniu i mieszając zagotować.
  • Dodać bakalie i wymieszać.
  • Gorącą masę wylać do formy (u mnie tortownica o średnicy 24 cm).
  • Odstawić do zastygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja