Schab po warszawsku. Kultowy smak nie tylko od święta

Schab po warszawsku to przysmak, który choć zagościł na dobre w naszej tradycji kulinarnej, to mało kto o nim dziś pamięta. Mimo że jest pracochłonny i nieco staromodny, to warto przywołać jego smak, choćby w święta Bożego Narodzenia.

Schab po warszawskuSchab po warszawsku
Karolina Rozmus

Mięso:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • przyprawy: 1 łyżka suszonego majeranku, sól i pieprz

Pasta jajeczno-chrzanowa:

  • 7 jaj ugotowanych na twardo
  • 3 łyżki chrzanu śmietankowego ze słoika
  • przyprawy: pieprz

Zalewa:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 50 g żelatyny

Opcjonalnie:

  • listki natki pietruszki, marchewka gotowana, groszek z puszki, czarne oliwki, koperek

Przepis

  • Na 2-3 dni przed pieczeniem mięso natrzeć majerankiem, solą i pieprzem, rozmieszanymi w 2 łyżkach oleju. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki.
  • Po tym czasie schab obsmażyć na patelni z każdej strony, by mięso zamknęło pory. Gdy nieco ostygnie, przełożyć je do rękawa do pieczenia. Zawiązać z jednej strony, wlać 1/4 szklanki wody lub bulionu i zawiązać drugi koniec.
  • Wstawić schab do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 1,5 godziny (czas dostosować do wagi mięsa).
  • Po upieczeniu schab schłodzić i odstawić do lodówki, by mięso stężało. Może to zająć kilka godzin – najlepiej wstawić mięso na całą noc.
  • Ugotowane na twardo jaja rozgnieść np. praską do ziemniaków i doprawić dużą ilością pieprzu. Dodawać po łyżce chrzanu śmietankowego, kontrolując konsystencję pasty – musi być dość gęsta.
  • Gdy pasta będzie gotowa, pokroić schab na plastry o grubości ok. 1 cm.
  • Podgrzać bulion, nie doprowadzając go do wrzenia, i rozpuścić w nim żelatynę. Dokładnie wymieszać, by żelatyna całkowicie się rozpuściła. Odstawić do ostudzenia.
  • Na dużym, owalnym półmisku układać plastrami schab. Pomiędzy kawałki schabu nakładać łyżką pastę z jajek i chrzanu.
  • Przygotowaną przekąskę zalać ostrożnie ostudzonym wywarem warzywnym z żelatyną.
  • W tężejącej galarecie można zanurzyć listki natki pietruszki lub wsypać niewielką ilość groszku konserwowego czy ugotowane plastry marchwi, pokrojone oliwki itp.Podawać na zimno, po uprzednim kilkugodzinnym schłodzeniu schabu w galarecie.
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza