Sałatka kebabowa. Najlepsza na rodzinne imprezy
Smaczna i prosta w przygotowaniu sałatka, która idealnie sprawdzi się na rodzinnych imprezach. Dzięki oryginalnej kombinacji smaków, może być królową na każdym stole. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia orientalna
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 8 małych ziemniaków
- 2 pomidory
- ½ główki sałaty lodowej
- ½ ogórka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- pieprz, sól
Przepis
- Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na małe cienkie plasterki. Przekładamy do miski, dodajemy obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypujemy sól, paprykę ostrą oraz wlewamy jogurt i dokładnie mieszamy. Mięso odstawiamy, na co najmniej dwie godziny.
- Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na połowę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na każdy ziemniak, nakładamy po trzy kawałki mięsa i utykamy wykałaczki.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180 st. C.
- Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki. Ogórka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Papryki myjemy, usuwamy nasiona, kroimy na drobne paseczki. Warzywa solimy, wlewamy oliwę, wsypujemy zioła i dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia, wokół układamy umyte, pokrojone w plasterki pomidory.
- Na wierzchu układamy upieczone mięso. Podajemy z ulubionym sosem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl