16-03-2009 (01:25)

Sajgonki - Przepis

Trwa ładowanie...
Sajgonki
Podziel się
Składniki
  • papier ryżowy 8-10 sztuk.
  • 5 grzybów Mun
  • 50 g makaronu chińskiego (ryżowego)
  • średnia marchew
  • cebula
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • 200 g mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 10 kiełków fasoli Mung
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
Przepis

Nadzienie:

  1. Grzyby moczyć przez 20 minut w gorącej wodzie. Odcedzić, odkroić nóżki, kapelusze pokroić w paski.
  2. Makaron chiński wrzucić do wrzątku i zostawić na 3 minuty pod przykryciem. Odcedzić, pokroić na paski o długości ok 5cm.
  3. Drobno pokroić marchew, cebulę i liście kapusty.
  4. Wszystko wymieszać, dodając 200g mielonego miąsa, jajko, kiełki, sos sojowy i przyprawy.

Przyrządzanie sajgonek:

  1. Pojedynczy papier ryżowy pomoczyć w letniej wodzie i położyć na deskę aż zmięknie.
  2. Na placek nałożyć nadzienie i zawinąć (nadzienie kładziemy na placek bliżej brzegu niż środka, przykrywamy farsz do połowy placka, zawijamy brzegi i przykrywamy pozostałą połową placka).
  3. Smażyć na głębokim rozgrzanym oleju.

Przepis dodał użytkownik ZielonaHerbata

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne