Trwa ładowanie...
d1mtq8m
27-01-2017 08:58

Ryba na piątek: sandacz z jajami według przepisu z 1871 r.

Przepis
5.0
(3 głosy)
Oceń:
d1mtq8m
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Rodzaj diety:
www.przepisytradycyjne.pl
Źródło: www.przepisytradycyjne.pl
Składniki
  • 2 filety z sandacza
  • 2 jajka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • szczypta soli i pieprzu
Przepis

Przygotować wywar z włoszczyzny: obrać marchewkę, selera, pietruszkę. Warzywa pokroić na ćwiartki, zalać zimną wodą i gotować przez ok. 40 minut. Wywar powinien być intensywny, mocno warzywny. Jajka ugotować na twardo

Ryby opłukać, osuszyć i posolić. Tak przygotowane filety przełożyć do przestudzonego wywaru i podgotować ok. 5 minut. Filety delikatnie się zetną. W tym czasie obrać i pokroić w kosteczkę jajka. Rybę wyłożyć na talerze, posypać jajkiem i doprawić pieprzem.

Ryby powinny zajmować stałe miejsce w jadłospisie Polaków. Przepis na powyższego sandacza pochodzi z 1871 roku i odświeżyła go Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne".

Zobacz wideo: cała prawda o łososiu

Ryba na piątek: sandacz z jajami według przepisu z 1871 r.
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1mtq8m
d1mtq8m
d1mtq8m
d1mtq8m
Więcej tematów
d1mtq8m