Ryba na piątek. Dorsz na parze z masłem czosnkowym
Masz ochotę na rybę ale nie chcesz jej smażyć w panierce? Mamy na to sposób. Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na dorsza, gotowanego na parze. Najlepszy dodatkiem do delikatnej i miękkiej rybki będzie aromatyczne masło czosnkowe.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Gotowanie na parze
- Główne składniki :
Składniki
Masło czosnkowe:
- ½ kostki masła
- 4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól morska w płatkach
Przepis
W garnku przygotować aromatyczną kąpiel wodną – do wrzątku wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pęczek koperku i kilka plasterków cytryny (najlepiej ze skórką). Filety podzielić na mniejsze kawałki, ułożyć w koszyczku do gotowania na parze i wstawić nad gorącą wodę. Podawać z masłem czosnkowym.
Przepis
W moździerzu wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki i sól. Lekko utłuc. Dodać miękkie masło i dobrze rozetrzeć. Przełożyć do małego naczynia i udekorować natką pietruszki. Podawać do ryby.