Rozgrzewająca kartoflanka. Przepyszna zimowa zupa za grosze
Kartoflanka to idealna zupa na zimę. Jest sycąca i rozgrzewająca, na dodatek wszystkie składniki bez problemu znajdziecie w najbliższym warzywniaku. Zupa ziemniaczana przywołuje na myśl babciną kuchnię. Podpowiadamy prosty przepis na tę pyszną zupę.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 8 części. W dużym rondlu zalać kurczaka zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy, ziele angielskie, obrany czosnek, gotować powoli aż kurczak zacznie mięknąć.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy.
- Marchewkę i cebulę obrać, pokroić na piórka, zeszklić na oleju, dodać do zupy i gotować jeszcze 10 minut. Groszek odsączyć i dodać do zupy.
- Podawać nakładając na talerz mięso i nalewając zupę. Przed podaniem posypać zieleniną.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl