Róże karnawałowe. Konkurencja dla pączków i faworków

Delikatne, kruche ciasto posypane cukrem z wanilią, a w środku soczysta wisienka z syropu. Karnawałowe róże to słodkie propozycje na powitanie Nowego Roku. W cyklu "Smaki Polski" sprawdzony przepis na ten smakołyk prosto z bloga "Mała Cukierenka".

Róże karnawałowe. Konkurencja dla pączków i faworkówRóże karnawałowe. Konkurencja dla pączków i faworków
Natalia Kudela

Składniki

  • 250 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 10 g cukru
  • 20 g masła
  • 1 łyżka rumu lub spirytusu (wódki)

Dodatkowo:

  • wiśnie w syropie lub wiśnie kandyzowane lub dżem
  • 1 białko
  • tłuszcz do smażenia: około 500-600 g (użyłam smalcu)
  • cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego

Przepis

Masło posiekać z przesianą mąką. Dodać cukier, jajka, żółtka, sól, alkohol i składniki zamieszać nożem. Następnie rękoma zagnieść jednolite ciasto. Gdyby ciasto było klejące, proszę dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto partiami bardzo cienko rozwałkować, podsypując jak najmniej mąką. Z ciasta wycinać krążki o trzech rożnych wielkościach. Ja wycinałam największy o średnicy 8 cm, kolejny 6,5 cm i najmniejszy 5 cm. Różnica pomiędzy krążkami powinna wynosić około 1 cm. Każdy krążek naciąć równomiernie 5 razy na obwodzie.

Przepis

Środek największego krążka posmarować trochę białkiem i położyć na nim średni krążek, również posmarować go białkiem i położyć na nim najmniejszy krążek. Lekko docisnąć, żeby krążki się posklejały. Tłuszcz rozgrzać w rondelku; będzie dobrze nagrzany, jeśli kawałeczek włożonego ciasta szybko wypłynie i się zarumieni. Ciasto można jeszcze omieść pędzelkiem, aby usunąć nadmiar mąki i róże smażyć z obu stron na rumiany kolor. Ciastka układać na papierowych ręcznikach. Gotowe róże posypać cukrem pudrem i w środek każdej z nich włożyć po jednej wiśni z syropu lub nałożyć trochę dżemu.
Zobacz także: pączki z rożą i lukrem

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości