Roladki z kurczaka ze szparagami

Soczyste mięso z kurczaka, owinięte aromatycznym boczkiem, w sosie serowym z dodatkiem jajka, podane na szparagach z pomidorami. Brzmi pysznie? Ten przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl. Warto wypróbować, kiedy sezon na szparagi jest w pełni.

Roladki z kurczaka ze szparagamiRoladki z kurczaka ze szparagami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 filet z kurczaka
  • 6 podłużnych plastrów boczku parzonego
  • 1 pęczek szparagów
  • 330 ml śmietany 30 proc.
  • 1 jajko
  • 15 dag sera żółtego
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 1 łyżka curry
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Przepis

  • Szaragi myjemy, obcinamy twarde końcówki i gotujemy w osolonej wodzie 10 minut, następnie na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i przekładamy szparagi, dodajemy pomidorki koktajlowe, smażymy 5 minut i odstawiamy na bok Mięso kroimy na mniejsze podłużne kawałki, doprawiamy solą oraz przyprawą curry.
  • Każdy kawałek mięsa owijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 25 minut w 180 st. C.
  • W tym czasie do naczynia wlewamy śmietanę, wbijamy jajko, dodajemy straty na tarce o dużych oczkach ser żółty, doprawiamy pieprzem i solą.
  • Dokładnie mieszamy i wlewamy do małego rondelka i gotujemy do chwili rozpuszczenia się sera. Gotowy sos wylewamy na dno półmiska lub dowolnego naczynia.
  • Na sos wykładamy warzywa a następnie kawałki kurczaka.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja