Rolada z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem
Polędwiczka wieprzowa to niezwykle delikatne i soczyste mięso. Przygotowana w ten sposób będzie się dosłownie rozpływać w ustach. Przepis poleca Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów".
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe (każda po około 500 g)
- 400 g świeżego oczyszczonego szpinaku
- 150 g sera z niebieską pleśnią
- sól
- 3-4 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- masło
- olej
Przepis
Szpinak porządnie umyć i wyłożyć na sito, aby chwilę obciekł. Na głębokiej patelni (może być w garnku) rozpuścić masło, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową, a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki "złapały" masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać. Polędwiczki oczyścić z błon. Rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do końca i z drugiej strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż nie docinając do końca, rozłożyć. Powinniśmy otrzymać prostokątny płat mięsa. Lekko go rozbić.
Przepis
Na mięsie, wzdłuż dłuższego boku rozłożyć szpinak i rozdrobniony (pokrojony, rozkruszony) ser. Mięso zwinąć i związać sznurkiem. Obsmażyć na maśle z olejem.
Następnie ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 17 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na chwilę, aby "odpoczęło". Przed krojeniem nie zapomnijmy zdjąć sznurek.