WP

Rabarbarowy sorbet - Przepis

Trwa ładowanie...
Rabarbarowy sorbet
Podziel się
Składniki
  • 4 porcje:
    • 6 łodyg rabarbaru
  • 2 1/2 szklanki wody
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sok z dowolnych czerwonych owoców lub czerwony barwnik
Przepis

Rabarbar oczyszczamy z liści i siekamy go na plastry, po czym myjemy i odcedzamy. Do rondla wlewamy wodę, miód, cukier, imbir oraz posiekany rabarbar. Wszystko zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i lekko gotujemy tak jeszcze przez 5 minut. Tak gotowy rabarbar odcedzamy, a uzyskany kompot odstawiamy.

Rabarbarowe puree studzimy i blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy ją do foremek na lody (ok. 2-3 łyżeczki do jednego otworu).

WP

Do pozostawionego wcześniej kompotu wlewamy niewielką ilość barwnika lub soku. Wystudzonym oraz zabarwionym napojem zalewamy miąższ i łyżeczką rozprowadzamy kawałki warzyw na foremkach.

Do otworów dodajemy patyczki i umieszczamy w zamrażarce na całą noc. Kiedy chcemy zjeść loda, możemy poczekać chwilę, aż się trochę rozpuści lub włożyć go na kilka sekund do ciepłej wody. Smacznego!

Przepis poleca Kraina Sosny

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP