Pyszne i zdrowe sposoby na marchewkę

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 6Wartościowe, polskie warzywo

Obraz
© Shutterstock.com

Marchewka jest jednym z tych warzyw, którego mamy pod dostatkiem przez cały rok, dlatego warto z tego korzystać, ponieważ to warzywo jest cennym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, w tym beta-karotenu. Ale to nie wszystko – z marchewki możesz wyczarować prawdziwe kulinarne cuda – babeczki, frytki, ciasta, koktajle. Jednak najczęściej dodajemy ją do zupy lub surówki. Dobrze smakuje także marchewka z groszkiem jako dodatek do dania głównego. A co z sokami marchwiowymi? Lubimy je pić – są smaczne, pożywne, ale czy zdrowe? Przyjrzymy się co znajduje się w składzie gotowych soków marchewkowych i odpowiemy na pytanie czy warto je kupować. Podamy także przepis na najlepszy, domowy sok marchewkowy.

/ 6Co siedzi w marchewce?

Obraz
© Shutterstock.com

Przede wszystkim karotenoidy – związki, które są barwinkami odpowiadającymi za pomarańczowy kolor marchewki, a jednocześnie silnymi przeciwutleniaczami. W marchewce znajdziemy wszystkie rodzaje karotenoidów, ale najwięcej beta-karotenu, czyli prowitaminy A, z której w naszym organizmie powstaje następnie witamina A. Warto także wiedzieć, że to właśnie marchew jest jednym z najlepszych źródeł beta-karotenu.

/ 6Marchewka gotowana, surowa, a może sok marchwiowy?

Obraz
© Shutterstock.com

Marchew jest na tyle uniwersalnym warzywem, że dobrze smakuje w każdej postaci – gotowana, smażona, pieczona, na surowo, w towarzystwie innych warzyw i owoców, jak także pod postacią soku. Jednak najwięcej drogocennych składników dostarczy nam marchewka jedzona na surowo, bo podczas obróbki termicznej, jak każde warzywo, traci część swoich bogactw. Najlepszym wyborem będzie marchewka starta na tarce lub w postaci soku – zachowasz wszystkie cenne wartości tego pomarańczowego warzywa, a do tego taka przekąska będzie znacznie bardziej strawna.

/ 6Jak beta-karoten wpływa na skórę?

Obraz
© Shutterstock.com

Zawarty w marchwi beta-karoten nie tylko wzmacnia odporność, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, ale także działa zbawiennie na cerę – pomaga w walce z trądzikiem i opóźnia procesy starzenia się skóry. Jednakże najbardziej znany jest z tego, że przyspiesza opalanie i przedłuża jego efekty. Aby cieszyć się pięknym odcieniem skóry, wystarczy pić codziennie szklankę lub dwie soku z marchwi. Ale trzeba pamiętać, że beta-karoten w nadmiernej ilości może sprawić, że twoja skóra zamiast być muśnięta słońcem, stanie się nienaturalnie pomarańczowa. To nie jedyny skutek uboczny – zbyt duża ilość beta-karotenu w organizmie prowadzi do nadmiernej produkcji witaminy A, która to w nadmiernych ilościach może doprowadzić do zaburzeń wzroku, chorób skórnych, nadmiernej pobudliwości, a nawet powiększenia wątroby. I tu sprawdza się powiedzenie – co za dużo, to niezdrowo.

/ 6Sok marchwiowy – kupić czy zrobić?

Obraz
© Shutterstock.com

Gotowy sok marchwiowy ze sklepu, nawet ten najwyższej jakości, jak wszystkie kupne produkty, posiada szereg konserwantów, barwników, wspomagaczy smaku i zbędne cukry w nadmiernej ilości. Dlatego znacznie lepszym pomysłem jest przygotowanie domowego soku z marchewki. Jedyne czego potrzebujesz to: kilka marchewek, ulubione owoce sezonowe, blender i pyszny oraz zdrowy sok marchwiowy gotowy! Wiesz co pijesz, bo sam dobierasz składniki i decydujesz o ilości ewentualnego cukru.

/ 6Przepis na domowy sok marchewkowy z jabłkiem i pomarańczą

Obraz
© Shutterstock.com
  • 4-5 marchewek (ich ilość zależy od wielkości),
  • 2 jabłka,
  • duża pomarańcza,
  • woda niegazowana.

Przygotowanie: marchewki, jabłko i pomarańczę dokładnie umyj, cienko obierz ze skórek i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieść w dzbanku, zalej wodą, a następnie zmiksuj przy pomocy blendera. Taki domowy sok na bazie marchewki, jabłka i pomarańczy pobudzi przemianę materii twojego organizmu, zwiększy odporność, a nawet obniży poziom cholesterolu we krwi i pomoże schudnąć!

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji