Pyszne i zdrowe sposoby na marchewkę

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 6Wartościowe, polskie warzywo

Obraz
© Shutterstock.com

Marchewka jest jednym z tych warzyw, którego mamy pod dostatkiem przez cały rok, dlatego warto z tego korzystać, ponieważ to warzywo jest cennym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, w tym beta-karotenu. Ale to nie wszystko – z marchewki możesz wyczarować prawdziwe kulinarne cuda – babeczki, frytki, ciasta, koktajle. Jednak najczęściej dodajemy ją do zupy lub surówki. Dobrze smakuje także marchewka z groszkiem jako dodatek do dania głównego. A co z sokami marchwiowymi? Lubimy je pić – są smaczne, pożywne, ale czy zdrowe? Przyjrzymy się co znajduje się w składzie gotowych soków marchewkowych i odpowiemy na pytanie czy warto je kupować. Podamy także przepis na najlepszy, domowy sok marchewkowy.

/ 6Co siedzi w marchewce?

Obraz
© Shutterstock.com

Przede wszystkim karotenoidy – związki, które są barwinkami odpowiadającymi za pomarańczowy kolor marchewki, a jednocześnie silnymi przeciwutleniaczami. W marchewce znajdziemy wszystkie rodzaje karotenoidów, ale najwięcej beta-karotenu, czyli prowitaminy A, z której w naszym organizmie powstaje następnie witamina A. Warto także wiedzieć, że to właśnie marchew jest jednym z najlepszych źródeł beta-karotenu.

/ 6Marchewka gotowana, surowa, a może sok marchwiowy?

Obraz
© Shutterstock.com

Marchew jest na tyle uniwersalnym warzywem, że dobrze smakuje w każdej postaci – gotowana, smażona, pieczona, na surowo, w towarzystwie innych warzyw i owoców, jak także pod postacią soku. Jednak najwięcej drogocennych składników dostarczy nam marchewka jedzona na surowo, bo podczas obróbki termicznej, jak każde warzywo, traci część swoich bogactw. Najlepszym wyborem będzie marchewka starta na tarce lub w postaci soku – zachowasz wszystkie cenne wartości tego pomarańczowego warzywa, a do tego taka przekąska będzie znacznie bardziej strawna.

/ 6Jak beta-karoten wpływa na skórę?

Obraz
© Shutterstock.com

Zawarty w marchwi beta-karoten nie tylko wzmacnia odporność, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, ale także działa zbawiennie na cerę – pomaga w walce z trądzikiem i opóźnia procesy starzenia się skóry. Jednakże najbardziej znany jest z tego, że przyspiesza opalanie i przedłuża jego efekty. Aby cieszyć się pięknym odcieniem skóry, wystarczy pić codziennie szklankę lub dwie soku z marchwi. Ale trzeba pamiętać, że beta-karoten w nadmiernej ilości może sprawić, że twoja skóra zamiast być muśnięta słońcem, stanie się nienaturalnie pomarańczowa. To nie jedyny skutek uboczny – zbyt duża ilość beta-karotenu w organizmie prowadzi do nadmiernej produkcji witaminy A, która to w nadmiernych ilościach może doprowadzić do zaburzeń wzroku, chorób skórnych, nadmiernej pobudliwości, a nawet powiększenia wątroby. I tu sprawdza się powiedzenie – co za dużo, to niezdrowo.

/ 6Sok marchwiowy – kupić czy zrobić?

Obraz
© Shutterstock.com

Gotowy sok marchwiowy ze sklepu, nawet ten najwyższej jakości, jak wszystkie kupne produkty, posiada szereg konserwantów, barwników, wspomagaczy smaku i zbędne cukry w nadmiernej ilości. Dlatego znacznie lepszym pomysłem jest przygotowanie domowego soku z marchewki. Jedyne czego potrzebujesz to: kilka marchewek, ulubione owoce sezonowe, blender i pyszny oraz zdrowy sok marchwiowy gotowy! Wiesz co pijesz, bo sam dobierasz składniki i decydujesz o ilości ewentualnego cukru.

/ 6Przepis na domowy sok marchewkowy z jabłkiem i pomarańczą

Obraz
© Shutterstock.com
  • 4-5 marchewek (ich ilość zależy od wielkości),
  • 2 jabłka,
  • duża pomarańcza,
  • woda niegazowana.

Przygotowanie: marchewki, jabłko i pomarańczę dokładnie umyj, cienko obierz ze skórek i pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieść w dzbanku, zalej wodą, a następnie zmiksuj przy pomocy blendera. Taki domowy sok na bazie marchewki, jabłka i pomarańczy pobudzi przemianę materii twojego organizmu, zwiększy odporność, a nawet obniży poziom cholesterolu we krwi i pomoże schudnąć!

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej