Pulpety w sosie pomidorowym. Rodzinna porcja

Delikatne i pyszne pulpeciki z mielonego mięsa w sosie pomidorowym. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Doskonale będą smakować z ryżem lub ziemniakami. Przepis poleca Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

Pulpety w sosie pomidorowym. Rodzinna porcjaPulpety w sosie pomidorowym. Rodzinna porcja
Małgorzata Kijowska

Pulpety:

  • 300 g chudego mięsa wieprzowego (np. schabu lub szynki)
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • sól do smaku
  • kilka ziaren ziela angielskiego, 3 średnie liście laurowe

Sos pomidorowy:

  • mały pęczek szczypiorku
  • 3 duże ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól do smaku

Przepis

  • Mięso zmielić. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Mięso i bułkę połączyć, dodać jajko, sól, posiekany lekko tymianek i pieprz w całości.
  • Wszystkie składniki wyrobić. Z masy formować niewielkie pulpeciki i obtoczyć je w mące.
  • W garnku zagotować lekko posoloną wodę z dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych. (Wody powinno być tyle, żeby wszystkie włożone pulpeciki były zakryte do połowy.) Włożyć pulpety i delikatnie obgotować je przez kilka minut.
  • Szczypiorek drobno pokroić, a czosnek posiekać. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i lekko podsmażyć szczypior i czosnek. Pomidory pokroić w kostkę i wrzucić je do szczypioru z czosnkiem. Wszystko razem dusić przez kilka minut.
  • Sos przełożyć do pulpetów, wymieszać delikatnie i gotować na delikatnym ogniu przez 10-15 minut.
  • Pulpeciki podawać z ryżem lub ziemniakami z wody. Jest to idealne danie dla osób chcących ograniczyć kaloryczność posiłków. Jedynym tłuszczem, jaki dodajemy do potrawy jest odrobina oliwy. Sosu nie zagęszczamy niczym, a zioła i zielony pieprz dobrze wpływają na trawienie.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości