Przysmak małych i dużych łasuchów. Co siedzi w Nutelli?
Nutella to krem z orzechów laskowych i kakao produkowany na bazie cukru i tłuszczu, używany jako masa do smarowania kanapek, ale też dodatek do ciast i słodkich dań.
Nutella – charakterystyka
Nutella jest kremem kanapkowym z orzechów laskowych i kakao produkowanym przez włoską firmę Ferrero od 1964 roku. Pierwowzorem Nutelli była czekolada orzechowa o nazwie Pasta Gianduja, pierwszy produkt Ferrero wypuszczony na rynek w 1946 roku. Nutella reklamowana jest jako krem orzechowy, ponieważ prawnie nie można jej określić jako krem czekoladowy – nie zawiera minimalnej zawartości kakao.
Firma Ferroro zużywa 25 proc. światowej produkcji orzechów laskowych. Inne znane produkty Ferrero to np. Ferrero Rocher, Pocket Coffee, Mon Chéri, Giotto, Raffaello. Linia Kinder to takie produkty jak Kinder niespodzianka, Kinder Joy, Kinder Choko-Bons, Kinder Bueno, Kinder Delice, Kinder Mleczna Kanapka, Kinder Pingui, Kinder Country, Kinder Maxi King.
W skład Nutelli wchodzi cukier, olej palmowy, orzechy laskowe, kakao w proszku, mleko odtłuszczone w proszku, serwatka w proszku, emulgator: lecytyna (sojowa) i wanilina. 100 g Nutelli to 530 kcal. Łyżka Nutelli (15 g) zawiera około 80 kalorii.
Nutella – produkcja
Nutellę produkuje się podobnie jak inne kremy do smarowania. Najpierw wydobywa się kakao z ziaren kakaowca, które w pierwszej kolejności suszy się przez około dziesięć dni. Ziarna kakaowca zawierają około 50 proc. masła kakaowego, dlatego najpierw praży się je, by uzyskać płynną postać.
Ciekły olej wytłacza się z ziaren, w wyniku czego uzyskuje się czekoladowe dyski skompresowanego kakao. Drugim procesem produkcyjnym prowadzącym do uzyskania Nutelli jest przetworzenie orzechów laskowych – oczyszcza się je i praży, a w międzyczasie przeprowadza się kontrolę jakości.
Na produkcję jednego słoika Nutelli przeznacza się około 50 orzechów. Na dalszym etapie produkcji miesza się kakao w proszku z orzechami i dodaje cukier, wanilinę oraz mleko odtłuszczone do uzyskania masy. W końcowych fazach dodaje się olej palmowy i pozostałe składniki, które mają zapewnić konsystencję i trwałość kremu.