Trwa ładowanie...

Przysmak małych i dużych łasuchów. Co siedzi w Nutelli?

Nutella to krem z orzechów laskowych i kakao produkowany na bazie cukru i tłuszczu, używany jako masa do smarowania kanapek, ale też dodatek do ciast i słodkich dań.

Na produkcję jednego słoika Nutelli przeznacza się około 50 orzechówNa produkcję jednego słoika Nutelli przeznacza się około 50 orzechówŹródło: 123RF
d9zj1o7
d9zj1o7

Nutella – charakterystyka

Nutella jest kremem kanapkowym z orzechów laskowych i kakao produkowanym przez włoską firmę Ferrero od 1964 roku. Pierwowzorem Nutelli była czekolada orzechowa o nazwie Pasta Gianduja, pierwszy produkt Ferrero wypuszczony na rynek w 1946 roku. Nutella reklamowana jest jako krem orzechowy, ponieważ prawnie nie można jej określić jako krem czekoladowy – nie zawiera minimalnej zawartości kakao.

Firma Ferroro zużywa 25 proc. światowej produkcji orzechów laskowych. Inne znane produkty Ferrero to np. Ferrero Rocher, Pocket Coffee, Mon Chéri, Giotto, Raffaello. Linia Kinder to takie produkty jak Kinder niespodzianka, Kinder Joy, Kinder Choko-Bons, Kinder Bueno, Kinder Delice, Kinder Mleczna Kanapka, Kinder Pingui, Kinder Country, Kinder Maxi King.

W skład Nutelli wchodzi cukier, olej palmowy, orzechy laskowe, kakao w proszku, mleko odtłuszczone w proszku, serwatka w proszku, emulgator: lecytyna (sojowa) i wanilina. 100 g Nutelli to 530 kcal. Łyżka Nutelli (15 g) zawiera około 80 kalorii.

Nutella – produkcja

Nutellę produkuje się podobnie jak inne kremy do smarowania. Najpierw wydobywa się kakao z ziaren kakaowca, które w pierwszej kolejności suszy się przez około dziesięć dni. Ziarna kakaowca zawierają około 50 proc. masła kakaowego, dlatego najpierw praży się je, by uzyskać płynną postać.

d9zj1o7

Ciekły olej wytłacza się z ziaren, w wyniku czego uzyskuje się czekoladowe dyski skompresowanego kakao. Drugim procesem produkcyjnym prowadzącym do uzyskania Nutelli jest przetworzenie orzechów laskowych – oczyszcza się je i praży, a w międzyczasie przeprowadza się kontrolę jakości.

Na produkcję jednego słoika Nutelli przeznacza się około 50 orzechów. Na dalszym etapie produkcji miesza się kakao w proszku z orzechami i dodaje cukier, wanilinę oraz mleko odtłuszczone do uzyskania masy. W końcowych fazach dodaje się olej palmowy i pozostałe składniki, które mają zapewnić konsystencję i trwałość kremu.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d9zj1o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d9zj1o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj