Przysmak małych i dużych łasuchów. Co siedzi w Nutelli?

Nutella to krem z orzechów laskowych i kakao produkowany na bazie cukru i tłuszczu, używany jako masa do smarowania kanapek, ale też dodatek do ciast i słodkich dań.

NutellaNa produkcję jednego słoika Nutelli przeznacza się około 50 orzechów
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Nutella – charakterystyka

Nutella jest kremem kanapkowym z orzechów laskowych i kakao produkowanym przez włoską firmę Ferrero od 1964 roku. Pierwowzorem Nutelli była czekolada orzechowa o nazwie Pasta Gianduja, pierwszy produkt Ferrero wypuszczony na rynek w 1946 roku. Nutella reklamowana jest jako krem orzechowy, ponieważ prawnie nie można jej określić jako krem czekoladowy – nie zawiera minimalnej zawartości kakao.

Firma Ferroro zużywa 25 proc. światowej produkcji orzechów laskowych. Inne znane produkty Ferrero to np. Ferrero Rocher, Pocket Coffee, Mon Chéri, Giotto, Raffaello. Linia Kinder to takie produkty jak Kinder niespodzianka, Kinder Joy, Kinder Choko-Bons, Kinder Bueno, Kinder Delice, Kinder Mleczna Kanapka, Kinder Pingui, Kinder Country, Kinder Maxi King.

W skład Nutelli wchodzi cukier, olej palmowy, orzechy laskowe, kakao w proszku, mleko odtłuszczone w proszku, serwatka w proszku, emulgator: lecytyna (sojowa) i wanilina. 100 g Nutelli to 530 kcal. Łyżka Nutelli (15 g) zawiera około 80 kalorii.

Nutella – produkcja

Nutellę produkuje się podobnie jak inne kremy do smarowania. Najpierw wydobywa się kakao z ziaren kakaowca, które w pierwszej kolejności suszy się przez około dziesięć dni. Ziarna kakaowca zawierają około 50 proc. masła kakaowego, dlatego najpierw praży się je, by uzyskać płynną postać.

Ciekły olej wytłacza się z ziaren, w wyniku czego uzyskuje się czekoladowe dyski skompresowanego kakao. Drugim procesem produkcyjnym prowadzącym do uzyskania Nutelli jest przetworzenie orzechów laskowych – oczyszcza się je i praży, a w międzyczasie przeprowadza się kontrolę jakości.

Na produkcję jednego słoika Nutelli przeznacza się około 50 orzechów. Na dalszym etapie produkcji miesza się kakao w proszku z orzechami i dodaje cukier, wanilinę oraz mleko odtłuszczone do uzyskania masy. W końcowych fazach dodaje się olej palmowy i pozostałe składniki, które mają zapewnić konsystencję i trwałość kremu.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane