Przysmak małych i dużych łasuchów. Co siedzi w Nutelli?

Nutella to krem z orzechów laskowych i kakao produkowany na bazie cukru i tłuszczu, używany jako masa do smarowania kanapek, ale też dodatek do ciast i słodkich dań.

NutellaNa produkcję jednego słoika Nutelli przeznacza się około 50 orzechów
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Nutella – charakterystyka

Nutella jest kremem kanapkowym z orzechów laskowych i kakao produkowanym przez włoską firmę Ferrero od 1964 roku. Pierwowzorem Nutelli była czekolada orzechowa o nazwie Pasta Gianduja, pierwszy produkt Ferrero wypuszczony na rynek w 1946 roku. Nutella reklamowana jest jako krem orzechowy, ponieważ prawnie nie można jej określić jako krem czekoladowy – nie zawiera minimalnej zawartości kakao.

Firma Ferroro zużywa 25 proc. światowej produkcji orzechów laskowych. Inne znane produkty Ferrero to np. Ferrero Rocher, Pocket Coffee, Mon Chéri, Giotto, Raffaello. Linia Kinder to takie produkty jak Kinder niespodzianka, Kinder Joy, Kinder Choko-Bons, Kinder Bueno, Kinder Delice, Kinder Mleczna Kanapka, Kinder Pingui, Kinder Country, Kinder Maxi King.

W skład Nutelli wchodzi cukier, olej palmowy, orzechy laskowe, kakao w proszku, mleko odtłuszczone w proszku, serwatka w proszku, emulgator: lecytyna (sojowa) i wanilina. 100 g Nutelli to 530 kcal. Łyżka Nutelli (15 g) zawiera około 80 kalorii.

Nutella – produkcja

Nutellę produkuje się podobnie jak inne kremy do smarowania. Najpierw wydobywa się kakao z ziaren kakaowca, które w pierwszej kolejności suszy się przez około dziesięć dni. Ziarna kakaowca zawierają około 50 proc. masła kakaowego, dlatego najpierw praży się je, by uzyskać płynną postać.

Ciekły olej wytłacza się z ziaren, w wyniku czego uzyskuje się czekoladowe dyski skompresowanego kakao. Drugim procesem produkcyjnym prowadzącym do uzyskania Nutelli jest przetworzenie orzechów laskowych – oczyszcza się je i praży, a w międzyczasie przeprowadza się kontrolę jakości.

Na produkcję jednego słoika Nutelli przeznacza się około 50 orzechów. Na dalszym etapie produkcji miesza się kakao w proszku z orzechami i dodaje cukier, wanilinę oraz mleko odtłuszczone do uzyskania masy. W końcowych fazach dodaje się olej palmowy i pozostałe składniki, które mają zapewnić konsystencję i trwałość kremu.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟