wp
abc gotowania
25-03-2008 (22:42)

Przybory kuchenne (część 1)

Oprócz dobrych garnków, teflonowej patelni i ostrych noży jest kilka przedmiotów, których posiadanie przyspieszy, bądź ułatwi przygotowywanie potraw. Nawet jeśli będziesz ich rzadko używać, to warto mieć takie narzędzia pod ręką. Poza tym trzeba pamiętać, że nie wszystkie rodzaje przyborów są praktyczne w użyciu. Wybierz te, które będą ci długo służyć.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Przybory kuchenne (część 1)
(archiwum, Fot: archiwum)

Oprócz dobrych garnków, teflonowej patelni i ostrych noży jest kilka przedmiotów, których posiadanie przyspieszy, bądź ułatwi przygotowywanie potraw. Nawet jeśli będziesz ich rzadko używać, to warto mieć takie narzędzia pod ręką. Poza tym trzeba pamiętać, że nie wszystkie rodzaje przyborów są praktyczne w użyciu. Wybierz te, które będą ci długo służyć.

Deski do krojenia

wp

W twojej kuchni powinno być kilka desek różnych wielkości, wykonanych z różnych materiałów.

Deski szklane

Nie ślizgają się i są odporne na zadrapania, wysoką temperaturę i wilgoć. Z coraz bogatszego asortymentu dostępnego na naszym rynku możemy wybrać deskę, która będzie nie tylko użyteczna, ale z powodzeniem spełni w naszej kuchni funkcję dekoracyjną.

Są idealne do krojenia mięsa i „mokrych” warzyw i owoców takich jak pomidory, czy pomarańcze, gdyż wilgoć nie wnika w materiał z którego wykonana jest deska i tym samym nie niszczy jej. Dostępne są różne rozmiary w kształcie prostokątnym, lub owalnym. Warto mieć dwie w różnych rozmiarach. Odpowiednio pielęgnowana zostanie z tobą na lata.

wp

Deski drewniane

Solidna, gruba drewniana deska to atrybut każdego kucharza. Może być używana do przygotowania każdego posiłku, jednak nie powinna być poddawana zbyt długo działaniu wody. Mimo, że drewno szybko ulega zniszczeniu przez rysowanie powierzchni- jest łaskawe dla naszych noży. Ma też właściwości bakteriobójcze.

Moździerze

Służą do ręcznego rozcierania i rozgniatania tłuczkiem różnych substancji. Można rozcierać w nim przyprawy i świeże zioła. Moździerz jest przydatny zwłaszcza w przypadku, kiedy mielenie danego produktu młynkiem, bądź rozdrabnianie mikserem jest niewskazane ze względu na utratę właściwości smakowych.

wp

Moździerz płytki, szeroki

Wykonany najczęściej z kamienia służy do rozcierania małej ilości np. przypraw celem otrzymania gładkiego proszku bez grudek. Nie wolno w niego uderzać tłuczkiem, a jedynie rozcierać, aby się nie stłukł.

Moździerz głęboki, wąski

Zazwyczaj wykonany z mosiądzu służy do rozdrabniania większych ilości substancji, (np. brył cukru), lub rozbijania twardych pestek, lub np. gałki muszkatołowej.

wp

Obieraczki i krajacze

Ich ostrza są tak zbudowane, aby precyzyjnie odkrawać cieniutkie kawałki produktów, co przy użyciu noża zwykle jest ciężkie do osiągnięcia.

Obieraczka do warzyw

Tym małym narzędziem błyskawicznie obierzesz marchewkę, ogórka i ziemniaki mając pewność, że odkrawasz jedynie skórkę, a nie połowę warzywa, jak to się często zdarza na przykład w przypadku ziemniaków.

wp

Kupując wybieraj solidne obieraczki, których ostrza pozwalają na obieranie zarówno „od siebie” jak i „do siebie”. Wówczas będą przydatne zarówno przy obieraniu marchewki, jak i ziemniaka.

Łopatka do sera

Precyzyjnie odkroi cienki plasterek żółtego sera. Jednak łopatkę najłatwiej używa się przy twardym serze. Miękkie i tłuste sery zwykle kruszą się przy jej użyciu.

Szatkownica mandolina

Umożliwia precyzyjne szatkowanie i krojenie warzyw na bardzo cienkie plasterki. Najlepiej wybierz szatkownicę wielofunkcyjną ze stali nierdzewnej.

Polub WP Kuchnia
wp
wp
wp
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.