Przepis na słodką kolację. Banany smażone w cieście kokosowym

Banany smażone w cieście to popularna azjatycka przekąska. Przepis nie jest trudny, a składniki znajdziecie w najbliższym sklepie spożywczym. Smażone banany smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. W wersji na bogato możecie do nich podać sos czekoladowy. Dzieciaki będą się ustawiać w kolejce z talerzami!

Przepis na słodką kolację. Banany smażone w cieście kokosowymPrzepis na słodką kolację. Banany smażone w cieście kokosowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 4 banany
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 jajko
  • sklarowane masło do smażenia

Przepis

  • Banany obierz ze skórki, odetnij i odrzuć po 5 mm miąższu z obu końców. Następnie poprzekrawaj banany wzdłuż na połówki, a potem każdą połówkę przekrój jeszcze w poprzek na dwie równe części.
  • Każdą cząstkę banana oprósz cynamonem, obtocz w przygotowanym cieście i smaż około 5 minut na rozgrzanym maśle.
  • Ułóż na talerzu lub podaj w miseczce.
  • Doskonale smakuje jako gorący deser, można też podać je na słodką kolację.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja