Trwa ładowanie...
d3i0c51
23-02-2021 10:23

Prosty i tani przepis. Fińska zapiekanka z kalafiora, chleba i piwa

Przepis

Fińska kuchnia jest bardzo prosta. Opiera się przede wszystkim na składnikach, które są łatwo dostępne w tamtej części Europy, czyli na rybach, dziczyźnie, grzybach czy owocach leśnych. Do posiłku podaje się często marynowane warzywa. Nie znajdziemy w niej wiele przypraw, ale soli i pieprzu nie może zabraknąć. Ważnym składnikiem jest też chleb pełnoziarnisty. Chleb stał się bazą do przygotowania pysznej zapiekanki.

d3i0c51
3.5
(16 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 300 ml jasnego piwa
  • ok. 200 g pokrojonego w kostkę ciemnego chleba z pełnego przemiału
  • 1 średni kalafior
  • 150 g startego sera żółtego (np. cheddar)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ok. 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól, pieprz do smaku
Przepis
  • Piwo otwieramy i przelewamy do naczynia, aby zwietrzało. Kostki chleba przekładamy na blachę i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  • Kalafiora wrzucamy do wrzącej, osolonej wody na ok. 3 minuty, a następnie odcedzamy i wrzucamy na rozgrzane masło.
  • Do podsmażonego kalafiora dodajemy grzanki, mieszamy i przekładamy na natłuszczoną blachę lub naczynie żaroodporne.
  • Jajka ucieramy z kolendrą, solą, pieprzem i musztardą. Wlewamy piwo i mieszamy, a następnie polewamy kalafiora z grzankami.
  • Całość posypujemy żółtym serem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Prosty i tani przepis. Fińska zapiekanka z kalafiora, chleba i piwa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3i0c51
d3i0c51
d3i0c51
d3i0c51
Więcej tematów
d3i0c51