Trwa ładowanie...
d1xnura
08-09-2017 07:49

Proste i domowe ciasto ze śliwkami. Wspaniale pachnie, a smakuje jeszcze lepiej

Przepis

Poznajcie przepis na bardzo smaczne, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu ciasto ze śliwkami. Cudownie pachnie korzennymi przyprawami, wanilią oraz podpieczonymi owocami. Soczyste śliwki w cynamonowo-kardamonowym cieście tworzą doskonałe zestawienie. Ten pyszny przepis wędruje do was prosto z bloga "Mała Cukierenka".

d1xnura
2.2
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
malacukierenka.pl
Źródło: malacukierenka.pl
Składniki
  • 2 szklanki mąki,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków,
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 600 g umytych, przepołowionych i wypestkowanych śliwek.
Przepis

Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, kardamonem i goździkami. Jajka ubij z cukrem na białą, puszystą masę. Dodaj aromat waniliowy i powoli, ciągle miksując, wlej olej. Wsyp mąkę i wymieszaj całość mikserem. Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj owoce (skórką do dołu). Piecz w temperaturze 200 stopni (grzanie góra-dół) na najniższym poziomie piekarnika przez 45 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika najlepiej od razu zdejmij obręcz. Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.

Zobacz także przepis na mini tarty czekoladowe z solonym karmelem od "Mała Cukierenka":

Zobacz także wideo: Babeczki z owocami sezonowymi według przepisu z 1895 roku

Proste i domowe ciasto ze śliwkami. Wspaniale pachnie, a smakuje jeszcze lepiej
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1xnura
d1xnura
d1xnura
d1xnura
Więcej tematów
d1xnura