Trwa ładowanie...
d12n9ys
30-10-2017 11:23

Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami. Najlepsze wśród jesiennych wypieków

Przepis

Proste i szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto ze śliwkami z dodatkiem jogurtu. Wilgotne, delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ładnie pachnie i wyrasta, chociaż wysokie nie jest. Przed podaniem radzę posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego. Sprawdzony przepis z bloga "Mała Cukierenka".

d12n9ys
4.2
(17 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki
  • 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 130 g cukru (użyłam jasnego brązowego)
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32 g
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 350-400 g umytych, przepołowionych, wypestkowanych śliwek (najlepiej węgierek)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
Przepis

Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cukier wanilinowy. W drugiej misce wymieszać razem olej, jajka, jogurt i skórkę z cytryny. Do mokrych składników dodać przygotowaną mąkę i wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 22x22 cm lub 21x21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać śliwki skórką do dołu. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: słodki sernik snikers

Polecamy wideo "Małej Cukierenki": Ciasto dyniowe z czekoladą dwukolorowe

Proste ciasto jogurtowe ze śliwkami. Najlepsze wśród jesiennych wypieków
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

12
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d12n9ys
d12n9ys
d12n9ys
d12n9ys
Więcej tematów
d12n9ys