Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami

Polędwica to najsmaczniejsze mięso wieprzowe – jest chude, miękkie i świetnie nadaje się do krótkiego duszenia. Dobrze komponuje się niemal ze wszystkimi dodatkami, jednak dziś przepis na siłę prostoty, czyli polędwiczki wieprzowe z pieczarkami.

Polędwiczka wieprzowa z pieczarkamiPolędwiczka wieprzowa z pieczarkami
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1 polędwica wieprzowa (500-700 g)
  • po 250 g pieczarek i brązowych grzybów portobello
  • 3 szalotki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mąki
  • pęczek koperku drobno posiekanego
  • przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki tymianku

Przepis

  • Polędwicę opłukać i oczyścić z błon, a następnie pokroić na medaliony o grubości ok. 0,5 cm.
  • Lekko rozklepać je dłonią i każdy kawałek polędwiczki oprószyć solą i pieprzem.
  • Mięso odstawić do lodówki, a w międzyczasie oczyścić lub opłukać pieczarki i portobello. Pokroić na plasterki, a szalotkę w drobną kostkę. Łodygi selera również opłukać i obrać oraz pokroić na plasterki.
  • Rozgrzać patelnię i wyłożyć na nią masło z 1 łyżką oleju. Medaliony wyjąć z lodówki i oprószyć mąką, a następnie układać na rozgrzanym tłuszczu. Obsmażyć po minucie z każdej strony, aż będą złociste.
  • Zdjąć medaliony z patelni, a na ich miejsce wrzucić pieczarki z selerem. Smażyć około 10 minut na dużym ogniu, pod koniec dodać szalotki i tymianek.
  • Gdy woda odparuje, a pieczarki i cebula staną się rumiane, na patelnię włożyć polędwiczki i zalać je winem.
  • Odparować wino, a w międzyczasie rozprowadzić kremówkę z niewielką ilością płynu z patelni i dodać do polędwiczek.
  • Przykryć pokrywką i dusić przez kilka minut. Następnie zdjąć patelnię z ognia, a całe danie posypać koperkiem. Można doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność.

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami można podawać klasycznie z ziemniakami lub kopytkami albo wymieszać z makaronem typu casarecce, kokardki lub penne. Świetnie będą smakować także z kaszą gryczaną niepaloną lub kaszą jaglaną, a ostatecznie także i z ryżem.
Koperek można zastąpić natką pietruszki, a w wersji z makaronem warto obsypać danie listkami świeżego oregano.

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów