Po kopaniu mój dziadek nigdy nie przechowuje ziemniaków z tym warzywem. Szybko kiełkują i gniją

Wraz z końcem lata zaczyna się czas wykopków. Ziemniaczane zapasy postoją w piwnicy przez długie miesiące, o ile zadbamy o odpowiednie przechowywanie. Mowa tutaj nie tylko o workach czy skrzyniach, ale również wyborze odpowiedniego sąsiedztwa.

Przechowywanie ziemniaków Przechowywanie ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ziemniak to podstawa polskiej kuchni. Dawniej ratował przed głodem, stanowiąc podstawę pożywienia w miesiącach, gdy uprawa innych roślin była niemożliwa. Mój dziadek do dziś zaopatruje się w worki ziemniaków u lokalnego rolnika. Te kupione w supermarkecie nie mają nawet do nich podjazdu. Aby przetrwały długie miesiące, należy znaleźć dla nich odpowiednie miejsce. Nie chodzi tutaj tylko o spiżarnię czy piwnicę. Ziemniaki nie znoszą bowiem towarzystwa cebuli. To właśnie to niepozorne warzywo może sprawić, że bulwy zaczną kiełkować i gnić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Psiocha z ziemniaków to regionalna potrawa. Prosta, ale smakuje wybitnie

Jak przechowywać ziemniaki?

Idealna temperatura do przechowywania ziemniaków to od 4 do 10 stopni Celsjusza. Zbyt wysoka temperatura przyspieszy kiełkowanie, a zbyt niska sprawi, że skrobia zamieni się w cukry, nadając ziemniakom słodki smak. Wybierz dla nich też ciemne miejsce. Światło słoneczne powoduje, że ziemniaki zielenieją i wytwarzają solaninę, toksyczny związek, który może być szkodliwy dla zdrowia. Dlatego piwnica, spiżarnia lub ciemny kąt w garażu są najlepszymi miejscami.

Dziadek ostrzegał przed takim przechowywaniem ziemniaków
Dziadek ostrzegał przed takim przechowywaniem ziemniaków © Adobe Stock

Przechowuj ziemniaki w ażurowych skrzynkach, jutowych workach lub koszach. Unikaj szczelnie zamkniętych pojemników, które mogą prowadzić do gromadzenia się wilgoci i gnicia. Przed schowaniem ziemniaków dokładnie je przejrzyj. Usuń te uszkodzone, pogniecione lub z widocznymi śladami pleśni, aby nie zepsuły pozostałych.

Unikaj towarzystwa cebuli

Cebula, podobnie jak czosnek, wydziela etylen – gaz, który przyspiesza dojrzewanie wielu owoców i warzyw. W przypadku ziemniaków etylen stymuluje enzymy odpowiedzialne za kiełkowanie, co prowadzi do szybszego wzrostu pędów i pogarszania się jakości bulw. Co więcej, kiełkowanie zużywa skrobię zawartą w ziemniakach, przez co stają się one miękkie, pomarszczone i tracą swoje walory smakowe.

Wzrost pędów sprawia również, że ziemniaki stają się podatniejsze na gnicie, zwłaszcza jeśli przechowywane są w zbyt wilgotnym otoczeniu. Dlatego ważne jest, aby przechowywać je w oddzielnych skrzyniach lub workach, z dala od cebuli, jabłek i innych produktów wydzielających etylen.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja