Placuszki z szynką, kukurydzą i serem

Obraz

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki kukurydzy
  • 1 mała cebula
  • 300 g szynki lub kiełbasy
  • 200 g sera żółtego np. gouda
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • olej do smażenia

Przepis

Przesianą mąkę łączymy z mlekiem, jajkiem i proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodajemy starty ser żółty, pokrojoną w kostkę szynkę lub kiełbasę i posiekaną cebulę. Doprawiamy do smaku. Mieszamy wszystkie składniki.

Przepis

Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki nakładamy placuszki.

Przepis

Smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Przepis

Podawać od razu, np. z domowym ketchupem lub sosem majonezowym.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja