Trwa ładowanie...
d2ci1dd
14-06-2020 12:21

Placki po zbójnicku. Prosty przepis na obiad

Przepis

Placki ziemniaczane z pysznym mięsnym sosem to przepyszny pomysł na obiad. Danie możemy zwieńczyć tartym żółtym serem lub kleksem kwaśnej śmietany. Palce lizać!

d2ci1dd
3.4
(19 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Getty Images
Źródło: Getty Images
Składniki

Gulasz:

  • 0,5 kg wołowiny
  • cebula
  • kilka pieczarek (niekoniecznie)
  • mąka
  • sól, pieprz

Placki:

  • ziemniaki
  • jajko
  • mąka zwykła i ziemniaczana
  • przyprawy
  • ewentualnie cebulka
Przepis
  • Wołowinę w kostce i pokrojoną cebulkę podsmażyć na oleju, wrzucić do rondelka, zalać wodą, tak żeby przykryła całe mięsko i dusić z solą i pieprzem do miękkości. W razie potrzeby uzupełniać wodą.
  • Pod koniec duszenia można dodać podsmażone cząstki pieczarek. Gulasz zagęścić mąką, musi być gęsty, żeby nie uciekał z placków ziemniaczanych, przyprawić do smaku odrobiną kostki rosołowej, ostrej papryki i czym tam kto lubi.
  • Ziemniaki zetrzeć bardzo drobno (jak będą za rzadkie to odlać z nich wodę), wymieszać z jajkiem, mąką i startą cebulką. Smażyć na oleju spore placki, większe od zwykłych ziemniaczanych.
  • Na każdy placek nałożyć sporą porcję gulaszu, złożyc go w pół i podawać z surówkami albo ogóreczkami kiszonymi.

Przepis dodał użytkownik agajolaw

Placki po zbójnicku. Prosty przepis na obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2ci1dd
d2ci1dd
d2ci1dd
d2ci1dd
Więcej tematów
d2ci1dd