Pierogi smażone z truskawkami

Pierogi z truskawkami to jedno z dań, które obowiązkowo muszą znaleźć się w naszym letnim menu. Tym razem zamiast je ugotować, postanowiliśmy je usmażyć. Jak wyszło? Przekonajcie się sami.

Pierogi smażone z truskawkamiPierogi smażone z truskawkami

Składniki

  • 25 dkg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 1/2 szklanki wody
  • sól
  • 40 dkg truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 litra oleju
  • cukier puder

Przepis

  • Z podanych składników wykonać ciasto, dodając olej. Dokładnie wyrobione rozwałkować i wykrawać kwadrat o boku 7-8 cm.
  • Truskawki przebrać, umyć, usunąć szypułki, odsączyć, przesypać cukrem.
  • Układać duże truskawki na kwadratach ciasta i starannie zalepić.
  • Gotowe pierogi smażyć w głębokim, gorącym tłuszczu z obu stron.
  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości