Trwa ładowanie...
d1b5xci
28-06-2022 11:47

Pieczona belona z szałwią i masłem

Przepis

Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami" podzieliła się przepisem na belonę. Belona to smaczna bałtycka ryba. Kształtem przypomina węgorza, a po ugotowaniu jej ości stają się zielone. Sezon na belonę właściwie już się kończy, więc warto się pospieszyć i delektować tym niezwykłym smakiem.

d1b5xci
3.4
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki
  • 1 świeża belona na osobę
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • liście szałwii
  • plasterki cytryny
  • pieprz i sól
  • szczypiorek do podania
Przepis
  • Piekarnik nagrzewam do 200 st. C. Wypatroszone belony dokładnie myję pod bieżącą wodą i osuszam na kuchennych ręcznikach. Posypuję solą i pieprzem. Obieram czosnek.
  • Na patelni rozgrzewam oliwę i dodaję masło. Podsmażam pokrojony czosnek i liście szałwii. Zdejmuję je z patelni i układam belony.
  • Podsmażam ryby z obu stron i przekładam na półmisek do zapiekania. Polewam tłuszczem z patelni, dodaję szałwię i czosnek. Układam plasterki cytryny. Wkładam do piekarnika na 20 minut. Wyjmuję upieczoną rybę i posypuje posiekanym szczypiorkiem.
  • Podaję od razu – z bagietką, ryżem, makaronem ryżowym, sałatą. I winem – tutaj do ryby pieczonej z masłem odpowiednie jest Chardonnay.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczona belona z szałwią i masłem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

1
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1b5xci
d1b5xci
d1b5xci
d1b5xci
Więcej tematów
d1b5xci