Pieczona belona z szałwią i masłem
Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami" podzieliła się przepisem na belonę. Belona to smaczna bałtycka ryba. Kształtem przypomina węgorza, a po ugotowaniu jej ości stają się zielone. Sezon na belonę właściwie już się kończy, więc warto się pospieszyć i delektować tym niezwykłym smakiem.
Anna Kamińska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
Składniki
Przepis
- Piekarnik nagrzewam do 200 st. C. Wypatroszone belony dokładnie myję pod bieżącą wodą i osuszam na kuchennych ręcznikach. Posypuję solą i pieprzem. Obieram czosnek.
- Na patelni rozgrzewam oliwę i dodaję masło. Podsmażam pokrojony czosnek i liście szałwii. Zdejmuję je z patelni i układam belony.
- Podsmażam ryby z obu stron i przekładam na półmisek do zapiekania. Polewam tłuszczem z patelni, dodaję szałwię i czosnek. Układam plasterki cytryny. Wkładam do piekarnika na 20 minut. Wyjmuję upieczoną rybę i posypuje posiekanym szczypiorkiem.
- Podaję od razu – z bagietką, ryżem, makaronem ryżowym, sałatą. I winem – tutaj do ryby pieczonej z masłem odpowiednie jest Chardonnay.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl