Pieczona belona z szałwią i masłem
Przepis
Anna, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami" podzieliła się przepisem na belonę. Belona to smaczna bałtycka ryba. Kształtem przypomina węgorza, a po ugotowaniu jej ości stają się zielone. Sezon na belonę właściwie już się kończy, więc warto się pospieszyć i delektować tym niezwykłym smakiem.
3.4
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki
Przepis
- Piekarnik nagrzewam do 200 st. C. Wypatroszone belony dokładnie myję pod bieżącą wodą i osuszam na kuchennych ręcznikach. Posypuję solą i pieprzem. Obieram czosnek.
- Na patelni rozgrzewam oliwę i dodaję masło. Podsmażam pokrojony czosnek i liście szałwii. Zdejmuję je z patelni i układam belony.
- Podsmażam ryby z obu stron i przekładam na półmisek do zapiekania. Polewam tłuszczem z patelni, dodaję szałwię i czosnek. Układam plasterki cytryny. Wkładam do piekarnika na 20 minut. Wyjmuję upieczoną rybę i posypuje posiekanym szczypiorkiem.
- Podaję od razu – z bagietką, ryżem, makaronem ryżowym, sałatą. I winem – tutaj do ryby pieczonej z masłem odpowiednie jest Chardonnay.
Zobacz też: wieniec na zakwasie
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Pieczona belona z szałwią i masłem
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
1
4
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.