Pasztet warzywny z selerem i ciecierzycą

Pasztet warzywny z selerem i ciecierzycą idealnie smakuje ze świeżym pieczywem lub solo bez żadnych dodatków. Możecie go pokroić albo po prostu rozsmarować na chlebie. Przepis z bloga "Di bloguje".

Pasztet warzywny z selerem i ciecierzycąPasztet warzywny z selerem i ciecierzycą
Diana Rusiłowicz

Składniki

  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g ciecierzycy konserwowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka majeranku
  • 3/4-1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (polecam wędzoną)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

  • 1/2 bułki namoczonej w wodzie/mleku
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła

Przepis

  • Selera, marchew i cebulę obrać oraz pokroić na większe kawałki.
  • W garnku roztopić masło i wrzucić warzywa.
  • Dodać obrane ząbki czosnku.
  • Całość poddusić z 5-10 minut i następnie dolać odrobinę wody.
  • Garnek przykryć i warzywa jeszcze poddusić przez około 30 minut, aż będą prawie miękkie.
  • Gotowe warzywa przełożyć do miski, ale bulion z gotowania należy pozostawić.
  • Warzywa zblenować i następnie połączyć z przyprawami, jajkami oraz bułką uprzednio namoczoną w mleku lub wodzie. Gęstość masy można regulować za pomocą bułki tartej oraz płynu pozostawionego z gotowania.
  • Musi ona mieć konsystencję niezbyt gęstą i nie za rzadką.
  • Masę warzywną przełożyć do formy oraz wstawić do piekarnika.
  • Piec przez około 70-80 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Pasztet ostudzić i następnie wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości