Pasta bakłażanowa. Pyszny dodatek do pieczywa

Smaczna pasta do pieczywa, którą w prosty sposób przygotujesz w domu. Wystarczy tylko bakłażan i aromatyczne przyprawy. Jeśli lubisz pikantne smaki, możesz dodać do pasty kawałek marynowanej ostrej papryczki.

Pasta bakłażanowa. Pyszny dodatek do pieczywaPasta bakłażanowa. Pyszny dodatek do pieczywa
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 100 g bakłażana
  • mała cebula (czerwona lub biała)
  • 2–3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • przyprawy do smaku, np. kumin, ostra papryka, suszony lubczyk

Przepis

  • Bakłażan i cebulę pokrój w mniejsze kawałki. Nasmaruj je niewielką ilością oliwy za pomocą pędzelka kuchennego.
  • Włóż warzywa do żaroodpornego półmiska i upiecz w piekarniku (powinno wystarczyć około 15 minut), a następnie lekko przestudź.
  • Upieczone warzywa zmiksuj blenderem z pozostałą ilością oliwi (w razie potrzeby dodaj odrobinę wody).
  • Dopraw pastę do smaku i podawaj do pieczywa, dowolnych placków czy naleśników.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja