Parmezanowe kąski z kurczaka. Szybko, smacznie i prosto

Połączenie przypraw i sera, które otulają kurczaka to pyszny pomysł na część obiadu lub przekąskę na gorąco. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Śliwka węgierka".

Parmezanowe kąski z kurczaka. Szybko, smacznie i prostoParmezanowe kąski z kurczaka. Szybko, smacznie i prosto
oprac. Magda Pomorska

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka, pokrojonego w długie paski
  • 1 szklanka bułki tartej, użyłam panko
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przepis

Nastaw piekarnik na 200 stopni C. W większej misce wymieszaj panierkę, przyprawy i ser. Oliwę wlej do drugiej miseczki. Najlepiej wrzuć całego kurczaka do miski z oliwą i dokładnie wymieszaj, aby cały był obtoczony w oliwie. Następnie każdą część obtaczaj w panierce i poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 25 minut na złoty kolor.
Zobacz także: serowe placuszki ziemniaczane

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości