Trwa ładowanie...
Materiał partnera: Electrolux

Organizacja nowej lodówki krok po kroku

Nowa lodówka wymaga nie tylko dokładnego umycia, najlepiej delikatnym płynem i miękką szmatką, ale i dobrego zaplanowania. Właściwa organizacja pomaga zaoszczędzić zarówno czas, jak i pieniądze. Jak więc dobrze zaplanować nową lodówkę? Podpowiadamy!

 Źródło: materiały partnera
d1o3ich
d1o3ich

Mniej artykułów w lodówce to mniejszy bałagan

Zakup nowej lodówki to doskonała okazja do tego, aby wdrożyć zasady, które pomogą w codziennym użytkowaniu sprzętu. Wiele z nich wydaje się oczywista, jednak przy starym sprzęcie - całkowicie pomijana. Dużym ułatwieniem będzie przede wszystkim przeanalizowanie codziennych zakupów i zwrócenie uwagi na to, czy faktycznie wszystkie produkty dotychczas trzymane w lodówce rzeczywiście muszą się w niej znajdować. Szczególnie istotne jest to w przypadku warzyw i owoców. Wiele z nich nie tylko nie lubi chłodu, ale w niskiej temperaturze może szybciej się psuć lub stracić swój charakterystyczny smak. Dobrym przykładem są chociażby pomidory i ogórki, które nie powinny być trzymane w lodówce. Z innych artykułów spożywczych warto wymienić jajka, nieotwarte jeszcze mleko w kartonie (po otwarciu powinno znajdować się już w lodówce) czy w końcu pieczywo. Aby organizacja nowej lodówki przebiegała sprawnie, należy czytać etykiety kupowanych produktów i dostosować się do zaleceń producentów. Mniej artykułów w lodówce oznacza bowiem mniejszy bałagan.

Pojemniki ułatwiają życie

Do nowej lodówki warto zakupić od razu pojemniki do przechowywania żywności. Obecnie na rynku znaleźć można ogromny wybór tego typu produktów, m.in. plastikowych czy szklanych. Posiadacze kuchenek mikrofalowych mogą wybrać takie produkty, które nadają się również do podgrzewania. To spora oszczędność. Dlaczego pojemniki są takie ważne? Główny aspekt to przedłużenie świeżość produktów, jednak nie bez znaczenia jest także porządek w nowej lodówce. Dzięki pojemnikom (najlepiej podpisanym), przechowywana żywność jest bardzo dobrze posegregowana i nie dochodzi do sytuacji, w której z lodówki wypadają trzymane luzem sery czy końcówki obiadu. Poza zamykanymi pojemnikami, w lodówce dobrze sprawdzą się także tzw. organizery. Można umieścić w nich np. warzywa, owoce, puszki czy jogurty. Niektórzy używają organizerów również do segregacji posiłków, co ułatwiać ma przygotowywanie potraw. Zamiast wyciągania wszystkich składników, które umieszczone są w różnych częściach lodówki, wystarczy bowiem wyjąć z niej jeden organizer, np. podpisany jako śniadanie. W środku znajdować się może m.in. twarożek, masło, ser żółty czy wędlina.

A może woskowijki?

Alternatywą dla pojemników lub folii spożywczej mogą być coraz popularniejsze woskowijki. To naturalne opakowania do żywności przeznaczone do wielokrotnego użytku. To jedno z najbardziej ekologicznych rozwiązań do przechowywania żywności. Gdy woskowijki się zabrudzą, wystarczy wyprać je w letniej wodzie i wysuszyć. Woskowijki doskonale sprawdzą się do przechowywania wędlin i serów. Zwiększają ich świeżość oraz, co niezwykle istotne, zapobiegają roznoszeniu się zapachów w lodówce.

d1o3ich

Półki w lodówce nie są przypadkowe

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że półki, które znajdują się w lodówce, nie są rozmieszczone przypadkowo. Każda z nich ma swoje przeznaczenie, co pomaga w dobrej organizacji nowej lodówki. Na samej górze powinny znaleźć się produkty, które nie wymagają bardzo niskiej temperatury. To m.in. przygotowane już obiady. Półka środkowa to miejsce, gdzie panuje średnia temperatura. Warto przechowywać tam sery żółte, nabiał i wędliny. To również półka, która jako pierwsza rzuca się w oczy, dlatego najlepiej wyeksponować na niej produkty z krótkim terminem przydatności. W ten sposób uda się je uratować przed zmarnowaniem. Na dolnej półce panuje najniższa temperatura, więc warto trzymać tam surowe mięso lub ryby. Szuflady przeznaczone są do przechowywania warzyw i owoców. Z kolei półki na drzwiach sprawdzą się jako miejsce dla dżemów, sosów czy napojów.

Liczy się porządek

Nawet najlepiej zaplanowana lodówka musi być na bieżąco sprzątana. Kupując nowy sprzęt, warto od razu zaplanować co tygodniowe porządki, np. w soboty. Nie chodzi oczywiście o odłączanie lodówki z kontaktu i dokładne mycie półek, a jedynie o przegląd tego, co znajduje się w środku. Raz w tygodniu warto sprawdzić termin przydatności przechowywanych produktów oraz stan otwartych już artykułów. Porządek w lodówce oraz świadomość tego, co się w niej znajduje to pierwszy krok do niemarnowania żywności i tym samym oszczędności. Zmniejsza to także ryzyko sytuacji, w której podczas zakupów kupimy kolejny ser żółty czy jogurt.

Dobrą organizację lodówki ułatwia także odpowiedni sprzęt. Lodówki nowej generacji mają świetnie zorganizowaną przestrzeń. Dla przykładu, sprzęt marki Electrolux posiada m.in. szczelnie zamykaną szufladę GreenZone, w której wilgotność jest utrzymywana na idealnym poziomie. Innym ciekawym rozwiązaniem jest system CustomFlex®, który zapewnia swobodę dostosowania wnętrza chłodziarki do potrzeb. Wnętrze drzwi lodówki jest wyposażone w przenośne pojemniki różnej wielkości, które pozwalają odpowiednio zaadaptować przestrzeń. Pojemniki można również wyjąć z urządzenia, aby uzyskać łatwiejszy dostęp do ich zawartości.

Materiał partnera: Electrolux
d1o3ich
d1o3ich
Więcej tematów