Oponki serowe. Prosty przepis na przepyszne oponki

Znudziły wam się tradycyjne pączki i faworki? Mamy dla was prosty i szybki przepis na przepyszne oponki serowe. Oponki są łatwe w przygotowaniu. Dodatek twarogu sprawia, że ciasto staje się delikatne i pulchne. Po usmażeniu oponki posypujemy cukrem pudrem. To będą najlepsze oponki z serem, jakie kiedykolwiek jedliście!

Oponki serowe. Nie tylko na tłusty czwartekOponki serowe. Nie tylko na tłusty czwartek
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g białego sera
  • 0,5 szkl. cukru
  • cukier waniliowy (lub inny aromat do ciast)
  • 3 jajka
  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 litr oleju do smażenia

Przepis

  • Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać ser i dokładnie wymieszać.
  • Do masy serowo jajecznej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto powinno być miękkie i odchodzić od ręki.
  • Następnie rozwałkować na grubości około 1 cm. Szklanką wykrawać kółka, następnie kieliszkiem na środku wycinać mniejsze kółeczka.
  • W garnku rozgrzać olej i smażyć oponki i kulki na złoty kolor.
  • Usmażone ciastka wyjmować łyżką cedzakową z garnka i układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Gotowe oponki posypać cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja