Oponki serowe na Karnawał. Pulchne, słodkie i proste

Szybkie w przygotowaniu, smaczne i apetyczne oponki z serem. Bez drożdży, dlatego raz dwa przygotujemy ciasto. W Karnawale sprawdzą się idealne. Przed podaniem obficie posypujemy cukrem pudrem z dodatkiem cukru wanilinowego. Najlepiej smakują świeże, jeszcze trochę ciepłe. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".

Oponki serowe na Karnawał. Pulchne, słodkie i prosteOponki serowe na Karnawał. Pulchne, słodkie i proste
Natalia Kudela

Ciasto:

  • 500 g mąki (użyłam tortowej)
  • 450 g zmielonego twarogu
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka masła (najlepiej w temperaturze pokojowej)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki wódki

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania około 4-5 łyżek + 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Przepis

Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, następnie przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie w mące i po kolei dodać pozostałe składniki. Zagnieść je rękoma na gładkie ciasto, podsypując stolnicę mąką, żeby za bardzo się nie kleiło. Gładkie ciasto rozwałkować na grubość około 5mm i szklanką wycinać krążki. Następnie kieliszkiem w każdym krążku zrobić dziurkę. Olej podgrzać i smażyć oponki z obu storn na głębokim oleju, aż się ładnie zarumienią. Usmażone oponki układać na papierowych ręcznikach, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Cukier puder wymieszać z cukrem wanilinowym i obficie posypać nim gotowe oponki serowe.
Zobacz także: pączki luksusowe

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości